– Dette minner om partipressen

BERGEN (Journalisten): Dersom journalister og redaktører hadde fått bestemme Stortingets sammensetning, hadde Venstre fått den nest største gruppa. Frp ville vært helt ute.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hvert eneste år spør Respons på vegne av Nordiske Mediedager hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg i år. Og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, følte et sus av pressehistorie da resultatet ble kjent.

Journalistenes favorittpartier ligger på venstresiden i norsk politikk. Størst er ikke overraskende Arbeiderpartiet som ville fått 69 av mandatene i nasjonalforsamlingen.

Liker Sponheim

Det nest største partiet i journalistenes storting er kanskje mer overraskende. Med Lars Sponheim i ledelsen ville Venstre fått 36 mandater på tinget.

– Venstre er nå det nest største journalistpartiet. Det er en viss bevegelse også blant journalistene, men merk dere den økningen Venstre har hatt. Det er fint for journalister med politikere som gir kraftige utspill. Da får man noe å skrive om, sa Frank Aarebrot i Grieghallen til stor begeistring for en fullsatt sal.

SV går tilbake blant journalistene og fikk 29 mandater, Høyre 25, Senterpartiet 7 og Rødt 2. Frp er helt ute av journalistenes storting.

En fordums tid

Da Aarebrot presenterte hvordan Stortinget ville blitt dersom norske redaktører hadde hatt all makt, kom en og annen overraskelse:

Arbeiderpartiet får rent flertall med 85 kandidater.

Også blant redaktørene er Venstre nest størst med 36 mandater. Høyre får 28, SV 18 og Rødt 2.

– Dette minner meg litt om avisstrukturen på 1960-tallet da partisekretærene regjerte i pressen, sa Aarebrot.

Heller ikke redaktørene ønsker noen Frp-representanter på Stortinget.

Powered by Labrador CMS