Redaktør i tidsskriftet Prosa er Merete Røsvik.
Foto: Ilja C. Hendel / Prosa
Prosa er Årets tidsskrift 2023
– Det er tydelig at denne redaksjonen vil noe, fastslår juryen.
– Norske tidsskrift er alt for lite kjente, og fortjener at flere oppdager og leser dem. Derfor vil vi hedre de som utmerker seg. Tidsskriftene har artikler og innhold du ikke finner andre steder. De er premissleverandører til den offentlige samtalen og ofte de som sparker i gang viktige debatter, sier Bente Riise, generalsekretær i Norsk tidsskriftforening, i en pressemelding.
Norsk tidsskriftforening har kåret Prosa til årets tidsskrift. Prosa er Norges største litteraturtidsskrift. Det ble opprettet i 1995 og kommer ut med seks nummer i året.
Utgiver er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Juryens begrunnelse:
«Årets vinner presenterer sakprosafeltet på en slik måte at både de store linjene og enkeltaktørene kommer tydelig fram. Hverdagen til så ulike grupper som skyggeforfattere, frilanskritikere og fribyforfattere opplyser oss om viktige temaer som habilitet når båndene er tette, hvordan nye formater påvirker sakprosaen, og ikke minst noe av det mest grunnleggende: Hva gjør en tekst god? Hva er egentlig en bok? Alt fra NOU-er til true crime legges under lupen, og solide bokanmeldelser trekker opp dagens mest aktuelle konfliktlinjer. I tillegg gjør layout og tekst av høyeste kvalitet lesingen til en fornøyelse. Det er tydelig at denne redaksjonen vil noe. Prosa er årets tidsskrift.»
Det ble også delt ut priser til følgende tidsskrifter:
Tidsskriftet Michael
Pris for språk og formidling.
Juryens begrunnelse:
«Prisen for språk og formidling gis til et fagtidsskrift som evner å formidle sitt tema langt ut over egne målgrupper. Årets vinner presenterer en herlig blanding av allment interessante tema, og gjør det i en konsis og godt redigert form. I 2022 undersøker tidsskriftet om Norge tar ansvar for egen legedekning, om kommunene klarer å levere kvalitet i kommunehelsetjenestene, det borer i legerollen og avslutter med den fantastiske fortellingen om folkeopplyseren Dr. Sopp. I tillegg anmelder tidsskriftet hele 44 bøker dette året. Prisen for språk og formidling går til tidsskriftet Michael.»
Vagant
Pris for design og layout.
Juryens begrunnelse:
«Vagant har et design man blir glad av. Tidsskriftet har et gjennomgående lekent og sprudlende uttrykk som samtidig presenterer stoffet dønn seriøst. Typografien er solid og har fine detaljer, og skrifttypene er både friske og leservennlige. Designeren har gjennomillustrert alle utgaver av tidsskriftet med glimrende tegninger som skaper helhet og en egen rytme gjennom sidene. Fargebruken er finstemt, og papiret er godt for øyet og godt å holde i hånda. Prisen for design, layout og typografi går til overflødighetshornet Vagant.»
Norsk Shakespearetidsskrift
Pris for faglig formidling og evnen til å nå egen målgruppe.
Juryens begrunnelse:
«I en tid der dekningen av teater og dramatikk blir svakere i allmennmediene, blir tidsskriftets rolle viktigere. Den kunnskapen og kompetansen som preger Norsk Shakespearetidsskrift er dyrket fram gjennom en mangeårig idealisme, og i 2022 sto tidsskriftet sterkere enn noen gang – ikke minst som et bindeledd mellom norsk og utenlandsk scenekunst. Dramatikk er øyeblikkets kunst. Derfor er den offentlige samtalen viktig, og dette er et tidsskrift som våger å mene. Norsk Shakespearetidsskrift får prisen for faglig formidling og evnen til å nå sin egen målgruppe.»
Vinduet
Åpen klasse.
Juryens begrunnelse:
«Når ett av våre eldste litteraturtidsskrift blir et rent nettidsskrift, vekker det juryens oppmerksomhet. Historien er full av eksempler på tidsskrifter som har snublet i overgangen, men her har vi et som har lykkes. I likhet med papirutgaven har nettutgaven et godt design med gjennomført god og bevisst bildebruk, og en dyktig fast illustratør. Leseopplevelsen er god også i det nye formatet. Det er lett å finne fram mellom seksjonene, og vi tilbys et rikholdig, om ikke komplett, arkiv tilbake til første lederartikkel fra 1947. Vinduet har satt kursen videre, og vi følger spent med. Prisen for åpen klasse går til det digitale Vinduet!»
Prisene blir delt ut av Norsk tidsskriftforening, med støtte fra Norsk Journalistlag og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Juryen har bestått av: Andreas Wiese, skribent, Vidar Røeggen, seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet, Ellen Krystad, redaktør i Gyldendal Akademisk, Maria Astrup, grafisk designer og illustratør, Shazia Majid, journalist og kommentator i VG.
Selve prisutdelingen vil foregå torsdag 30. mars på Litteraturhuset i Oslo.