Medietilsynet med ny rapport om nyhetsvaner - og tilliten til mediene. Her fra pressekorpset som dekket frikjennelsen av Viggo Kristiansen tidligere i år.

Rapport: Nordmenn stoler på mediene – men har lavere tillit til journalister

Flere tror personlige bindinger påvirker journalistene.

Publisert

Nordmenn har høy tillit til redaktørstyrte medier som NRK, VG og TV 2, men betraktelig mindre tillit til journalister.

Det viser en ny rapport om folks nyhetsvaner, som Medietilsynet slipper i dag tirsdag.

Norge er et av landene med høyest tillit til nyheter, og tilliten til norske nyhetsmedier er generelt høy på tvers av både kjønn og aldersgrupper. Tilliten til redaktørstyrte medier er stabilt høy, viser rapporten.

73 prosent har ganske høy eller svært høy tillit til norske nyhetsmedier generelt. Bare 6 prosent har ganske lav eller svært lav tillit.

Tror journalister lar bindinger påvirke

Men det står verre til med tiltroen til norske journalister:

Færre enn én av tre har tiltro til at norske journalister opptrer objektivt og ikke lar seg påvirke av personlige bindinger, ifølge Medietilsynets rapport.

– Tallene viser at folk har en tydeligere uttrykt tillit til mediene som institusjoner enn til journalistene. Nesten halvparten svarte «verken enig eller uenig» på disse spørsmålene, sier Medietilsynet-direktør Mari Velsand i en pressemelding.

23 prosent mener at norske nyhetsjournalister ikke lar egne meninger påvirke journalistikken, mens 29 prosent mener det motsatte. 47 prosent svarte «vet ikke» eller «verken enig eller uenig» på spørsmålet.

Dupp i tilliten til TV 2

Det er størst andel med høy tillit til NRK1, der 83 prosent opplyste å ha «svært høy» eller «høy» tillit i oktober 2022. Også Aftenposten (66 prosent), TV 2 (65 prosent), lokal-/regionalaviser (60 prosent) og Dagens Næringsliv (55 prosent) nyter høy tillit.

Siden mars 2019 har tilliten til ulike mediehus stort sett holdt seg stabil, opplyser rapporten.

TV 2 har hatt en nedgang i tilliten fra mai 2021 til oktober 2022 på 6 prosentpoeng som hadde svært høy eller ganske høy tillit (72 prosent mot 66 prosent i oktober 2022).

TV 2 opplevde en oppsving under starten av koronapandemien med 70 prosent i mars 2020, men fikk så en nedgang på 4 prosentpoeng fra mai 2022 til oktober 2022.

I månedene mellom mai og oktober 2022 ble både personlige bindinger for TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække, samt opptredenen til TV 2-journalist Fredrik Græsvik mye diskutert i offentligheten, uten at Medietilsynet trekker linjer til dette i rapporten.

Åtte av ti bruker avis, radio eller tv

Andre punkter fra rapporten «Mediemangfoldsregnskapet. Rapport om det norske bruksmangfoldet»:

  • Bare én prosent opplyser at de ikke følger med på nyheter i det hele tatt.
  • Åtte av ti bruker minst én av følgende plattformer for nyheter daglig: avis på papir eller digitalt, nyhetstjenester på nett eller direktesendinger på radio eller tv.
  • De mest brukte nyhetskildene på tvers av plattformer er NRK, VG, TV 2, Dagbladet og Aftenposten.Etter en tilbakegang under koronapandemien, har flere nå sosiale medier som en av sine viktigste nyhetskilder. Likevel er det færre som har sosiale medier blant sine viktigste nyhetskilder i 2022 enn i 2019 (21 mot 26 prosent).

Medietilsynet bruker blant annet Norsk Mediebarometer samt undersøkelser utført av Kantar og YouGov som datakilder til rapporten.

Powered by Labrador CMS