Richard Aune forbereder seg på å legge fram årsmeldingen for årsmøtet. Foto: Glenn Slydal Johansen
NRK er bekymret for vikarene
En rapport fra 2015 viser at vikarer er mer utsatt for trakassering enn fast ansatte.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
NRKJ-leder Richard Aune sier vikarene i større grad er redd for å varsle.
En omfattende svensk LO-undersøkelse fra 2015 slår fast at vikarer er spesielt utsatt for seksuell trakassering i arbeidslivet. Klassekampen , som omtalte undersøkelsen den gang, skriver at omkring 30 prosent av de redaksjonelt ansatte i Dagbladet nå er ansatt i vikariat. I TV 2 er andelen 15 prosent. I NRK og Aftenposten er det henholdsvis 9 og 6 prosent. Generelt var andelen midlertidig ansatte i hele arbeidsstyrken på 8,7 prosent i fjor.
– Vi ser i hvert fall at vikarene i større grad er redd for å varsle videre om seksuell trakassering, sier Richard Aune, leder i Norsk journalistlags klubb i NRK (NRKJ).
LES OGSÅ: Hva med de midlertidiges vern mot trakassering?
– En av kostnadene ved å ha en høy andel vikarer, er at de er i en spesielt sårbar situasjon også når det gjelder seksuell trakassering. De er redd for jobben sin og går i konstant usikkerhet, sier Aune.
Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening skal sende ut en undersøkelse til sine medlemmer neste uke, som skal kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen.
Personaldirektør Olav Nyhus i NRK kjenner ikke til at vikarer er mer utsatt for trakassering.
– Samtidig kan man forstå at midlertidig ansatte vil være mer utsatt generelt i arbeidslivet, og at det kan være mer krevende for dem å ta opp uønskede hendelser, sier han.