Richard Aune forbereder seg på å legge fram årsmeldingen for årsmøtet. Foto: Glenn Slydal Johansen

Richard Aune forbereder seg på å legge fram årsmeldingen for årsmøtet. Foto: Glenn Slydal Johansen

NRK er bekymret for vikarene

En rapport fra 2015 viser at vikarer er mer utsatt for trakassering enn fast ansatte.

Publisert Sist oppdatert

NRKJ-leder Richard Aune sier vikarene i større grad er redd for å varsle.

En omfattende svensk LO-undersøkelse fra 2015 slår fast at vikarer er spesielt utsatt for seksuell trakassering i arbeidslivet. Klassekampen , som omtalte undersøkelsen den gang, skriver at omkring 30 prosent av de redaksjonelt ansatte i Dagbladet nå er ansatt i vikariat. I TV 2 er andelen 15 prosent. I NRK og Aftenposten er det henholdsvis 9 og 6 prosent. Generelt var andelen midlertidig ansatte i hele arbeidsstyrken på 8,7 prosent i fjor.

– Vi ser i hvert fall at vikarene i større grad er redd for å varsle videre om seksuell trakassering, sier Richard Aune, leder i Norsk journalistlags klubb i NRK (NRKJ).

LES OGSÅ: Hva med de midlertidiges vern mot trakassering?

– En av kostnadene ved å ha en høy andel vikarer, er at de er i en spesielt sårbar situasjon også når det gjelder seksuell trakassering. De er redd for jobben sin og går i konstant usikkerhet, sier Aune.

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening skal sende ut en undersøkelse til sine medlemmer neste uke, som skal kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen.

Personaldirektør Olav Nyhus i NRK kjenner ikke til at vikarer er mer utsatt for trakassering.

– Samtidig kan man forstå at midlertidig ansatte vil være mer utsatt generelt i arbeidslivet, og at det kan være mer krevende for dem å ta opp uønskede hendelser, sier han.

Powered by Labrador CMS