Fersk nyhetsredaktør «mangler tillit og respekt»

Journalistene i Romerikes Blad er i harnisk etter at sjefredaktør Arne Krumsvik fredag ansatte en nyhetsredaktør som ifølge klubben ikke har «den nødvendige tillit og respekt blant redaksjonens medlemmer».

Publisert Sist oppdatert

Ett minutt over 12 fredag sendte sjefredaktør Arne Krumsvik ut en epost til de ansatte og informerte om at redaksjonssjef Arne Kongsnes er ansatt i stillingen som nyhetsredaktør etter Arnfinn Hanssen. Få minutter etter gikk det ut en ny epost til redaksjonsklubbens medlemmer, denne gang fra Roar Løkken som har ansvaret for redaksjonsklubbens behandling av ansettelsessaken. Det ble innkalt til klubbmøte klokken 13.

Klubbmøtet ble kaotisk og uten konklusjon, og det fortsetter tirsdag klokken 14:30. Men på møtet kom det fram meget sterke meninger om den ansettelsen som sjefredaktøren hadde foretatt. Krumsvik selv ble innkalt til å svare på spørsmål under deler av møtet, og ble spesielt spurt om Kongsnes var personlig skikket for stillingen. Bakgrunnen skal være episoder i forbindelse med sosiale sammenkomster i redaksjonen noen tid tilbake.

«Mangler tillit og respekt»

Det er Roar Løkken, varamedlem til klubbstyret, som håndterer det som er blitt en uhyre vanskelig og delikat ansettelses i Romerikes Blad. Klubbleder Trine Kjus erklærte seg tidlig inhabil fordi hun hadde meddelt sjefredaktøren at hun var interessert i stillingen selv om hun ikke har sendt en skriftlig søknad. I romjulen ba også Helle Karterud, nestleder i klubbstyret, om å bli ansett som inhabil. Hun er nå sykmeldt. Dermed ble det Roar Løkken som fikk saken i fanget.

Løkken bekrefter at klubbstyret har sendt en skriftlig uttalelse til sjefredaktøren om ansettelsen, der det blant annet heter at Arne Kongsnes «ikke har den nødvendige tillit og respekt blant redaksjonens medlemmer».

Vil ikke kommentere

- Kan du utdype hva dette går ut på?

- I henhold til Hovedavtalen skal vi ved slike uttalelser også gi en begrunnelse og det har vi gjort, men jeg ønsker ikke å si noe mer om det, sier Løkken.

- Har dette sammenheng med ting som skal ha skjedd på fester i redaksjonen?

- Jeg vil ikke kommentere dette nærmere.

- Er det slik at det nylig har vært en såkalt «personalsak» mot Arne Kongsnes?

- Det må du spørre sjefredaktøren om, sier Løkken.

Injuriesak?

Løkken sier at det er en saklig og grei tone i samtalene mellom klubben og ledelsen, og at det er «veldig stor grad av samstemmighet» når det gjelder de «episoder» som skal ha forekommet på redaksjonsfestene i Roseveien.

- Vi er kommet til et forståelsesgrunnlag som er så å si identisk, men vi vektlegger forholdenes betydning forskjellig, sier Løkken som opplyser at de også har søkt juridisk bistand i Norsk Journalistlag.

- På klubbmøtet fredag fikk du spørsmål fra ett av medlemmene om klubbstyret har vurdert om såpass sterke anklager kan foranledige en injuriesak fra den andre part, men du ville ikke kommentere det da. Kan du si noe mer nå?

- Nei, dette vil jeg ikke si noe mer om, sier Løkken.

«Konstruktiv dialog»

Heller ikke sjefredaktør Arne Krumsvik er spesielt meddelsom. Han er ikke villig til å bekrefte eller avkrefte om det har vært eller er en personalsak mot Arne Kongsnes, og han ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg opplever at jeg har en konstruktiv dialog med redaksjonsklubben og den skal fortsette, men ikke i Journalisten, sier Krumsvik.

Heller ikke nyansatt nyhetsredaktør Arne Kongsnes vil kommentere saken.

- Jeg er glad for ansettelsen, men jeg kunne ønsket meg en bedre start, sier han.

- Vurderer du stillingen etter de voldsomme reaksjonene som er kommet?

- Nei, jeg vurderer ikke stillingen. Ansettelsesprosessen er avsluttet og jeg har sjefredaktørens fulle tillit. Det er viktigst for meg, sier Kongsnes.

«Verre enn noen gang»

Kilder Journalisten har snakket med sier at stemningen i Romerikes Blad nå er «verre enn noen gang før». Det har vært mange anstrengte perioder i forholdet mellom redaksjonsklubben og ledelsen i RB de siste 10-15 årene. Trolig toppet det seg i forbindelse med at Terje Granerud vendte tilbake fra Stortinget og overtok som sjefredaktør på begynnelsen av 90-tallet. Da var det regelrett krig i flere måneder i avisen.

Men det som skjer i disse dager skal overgå alt som tidligere har skjedd. Ansettelsen av Kongsnes kan bli en real styrkeprøve mellom den nye sjefredaktøren og redaksjonsklubben, også fordi det denne gang virker som om redaksjonsklubben står nærmest samlet i denne saken.

Powered by Labrador CMS