Hva gjør du nå, Murdoch?

(KOMMENTAR): Veien til helvete synes å bli kortere for hver dag som går for verdens mektigste medieeier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter ei uke med forsøk på brannslukking, må australskfødte Rupert Murdoch trolig avfinne seg med at det er kanossagangen han skal sko seg for de neste månedene.

De siste 50 årene har Rupert Murdoch preget australsk, britisk og senere amerikansk politikk. Han har fått æren for å ha brakt Tony Blair til makta og Gordon Brown kastet. Noe også australske politikere er godt kjent med.

Ryktene skal sågar ha det til at president George W. Bush ringte Murdoch i første halvdel av mars 2003 for å spørre hva slags dekning  mediene hans vil ha dersom USA invaderte Irak. Dette er en mann med makt. Derfor må det ha vært som om åttiåringen den siste uken har sett avgrunnen komme nærmere og nærmere for hver dag som går.

For nå er alt snudd på hodet. Det er ikke lenger Murdoch som sitter med makta. Nå er det politikerne som kan knuse ham.

Avsløringene i kjølvannet av News of the Worlds telefonhacking blir mer og mer alvorlige. Det var nok vanskelig å legge ned NoW, og sikkert ikke så voldsomt sjokkerende at the Sun hadde brukt bestikkelser for å få ut informasjon. Men The Times, og at på til The Sunday Times. Det må ha gjort ekstra vondt.

At Murdoch selv mener de har håndtert krisen ekstremt bra, er vel i beste fall et tegn på at den aldrende mannen er i ferd med å få svekket hørsel og syn.

For i løpet av de siste fem dagene har han droppet budet på BSkyB, blitt bedt om å forklare seg i det britiske parlamentet,  utløst debatt om mediemakt og medieeierskap i det australske parlamentet, mens FBI i USA har påbegynt etterforskning av mulig avlytting av etterlatte fra 9–11.

Etter å ha vært “medietyrann” i så lang tid som han har, er det veldig få der ute som nå ser muligheten til å bygge politisk makt ved å hjelpe ham. Snarere tvert imot. Nå kritiserer politikerne Murdoch åpenlyst, før så var det bare noen få som turte det.

Og så er det spekulasjonene om han skal selge avisene sine. Først og fremst den engelske porteføljen. Selv avviser han det, men rent medieøkonomisk vil det på sikt være fornuftig. Avisøkonomien vil ikke være god i overskuelig fremtid, og salgssummene vil falle for hvert år som går.

Murdochs største problem er porteføljen hans. Kvalitetsaviser som The Times, The Australian og The Wall Street Journal får sitt rykte ødelagt av konsernets mer karikerte medier som The Sun, The Daily Telegraph (Australia), The New York Post og Fox News. Og ikke minst av en eier som er mer opptatt av underholdning fremfor holdning.

Kanskje vil vi oppleve avissalg i en skala vi ikke før har sett. Trolig vil Rupert Murdochs makt svekkes ytterligere. Og høyst sannsynlig vil vi oppleve at aksjonærene i verdens mektigste mediekonsern presser på for at familien hans ikke leder selskapet når han selv går av.

Siste: Mens denne kommentaren ferdigstilles blir det kjent at News Internationals sjef Rebekah Brooks forlater selskapet.

Så, Rupert, hva gjør du nå?

Powered by Labrador CMS