Mange av kursene i Ukraina måtte tåle deler av dagen i mørket etter strømbrudd. Her fra det første kurset i Lviv.

10 år med IJs Frie medier

Russiske raketter stoppet ikke IJ-kursene i Ukraina

I ti år har Institutt for journalistikk (IJ) undervist journalister i land der pressefriheten er under press. Sist hos syriske og ukrainske medier.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bildet over er fra Lviv i Ukraina. IJ-kurset her ble gjennomført dagen etter at 90 russiske raketter rammet landets infrastruktur. Deler av kurset måtte derfor gjennomføres i mørke, skriver Institutt for journalistikk i en pressemelding.

Solomiia Khorob, som underviser journaliststudenter i Ivano-Frankivsk, helt vest i Ukraina, var en av dem som deltok på kurset.

– Det betyr utrolig mye for oss at journalister som dere ikke er redde, men faktisk kommer hit og deler deres erfaringer med oss i krevende tider.

– Ikke krigere

IJ-prosjektet Frie Medier har sisten oppstarten i 2012 vært ledet av tidligere IJ-leder Frode Rekve. Nylig var han selv i Tyrkia, helt på grensen til Syria, for å holde kurs for den eksil-syriske radiokanalen Rozana, sammen med tidligere VG-sjef Torry Pedersen.

– Vi legger stor vekt på at medarbeiderne i Rozana er journalister og ikke krigere. De må i størst mulig grad søke sannheten og bruke sikre, etterprøvbare kilder i sin daglige rapportering om det som skjer Syria, forteller Rekve pressemeldingen fra IJ.

– Det er også en stor styrke at reporterne i Radio Rozana er meget flinke til å fortelle det som skjer på en interessevekkende måte. Nylig vant Rozana en høythengede radiopris i den arabiske verden i konkurranse med 300 andre, legger han til.

120 journalister

Presseveteran Geir Terje Ruud, med bakgrunn fra blant annet NTB, VG og Ekstra Bladet, og den australske dokumentaristen Ivo Burum, reiste i midten av november til fire byer i Ukraina for å gi lokale journalister påfyll.

Geir Terje Ruud og Ivo Burum i Ukraina i november 2022. Her holdt de kurs i hvordan drive journalistikk med mobilen som verktøy.

Til sammen 120 journalister og journaliststudenter deltok på kursene.

– Det var sterkt å oppleve litt av hverdagen til ukrainske journalister. De lot seg ikke stresse voldsomt av stadige luftalarmer og strømbrudd. Gjennom kurs og trening som mobiljournalister med Ivo Burums pedagogiske kursopplegg gir vi dem flere virkemidler til å levere journalistikk i krisetid, sier Ruud.

– Viktig arbeid

For IJ er Frie Medier en liten, men svært givende del av virksomheten, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

– Å ta med det samme som vi kurser norske journalister i ut i verden er viktig arbeid. Støtten fra UD til dette arbeidet er imponerende.

Hun berømmer ildsjelene som startet det hele i 2012.

– Her så man en mulighet til å dele av det norsk presse kan best, til noen av de som trenger det mest rundt om i verden. Det er mange som har grunn til å være stolte av det Frie Medier har utrettet på ti år, sier Skaalmo.

Flytter grenser Frie Medier har de de siste årene hjulpet journalister fra Syria, Irak, Libanon, Jordan, Palestina, Nord-Afrika, Myanmar og nå også Ukraina.

Powered by Labrador CMS