Det nye systemet ble installert rett før sommeren slik at ansatte ved NRK Sørlandet kan bli litt kjent med det før det tas i bruk i september Foto: NRK
NRK tar i bruk egenutviklet teknologi for å sende TV
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Som Journalisten fortalte onsdag, vil distriktskontoret NRK Sørlandet sende fra nye lokaler i Kristiansand sentrum fra 10. september.
Da tar kontoret som den første i NRK samtidig i bruk en helt ny og delvis internt utviklet teknologi for å sende TV. Det skjer bare et knapt år etter at NRK Hordaland flyttet inn i flunkende nye lokaler i Media City Bergen.
Teknologiskiftet dreier seg om at hele eller deler av avviklingen av TV- og radiosendinger skjer over internettprotokoll (IP) og ikke kringkasting.
I Bergen har de tatt i bruk IP for å sende radio, men ikke på TV. I Kristiansand tar de nå i bruk IP også på TV.
– Vi går ikke fullt og helt over til IP, men det er en konsolidering av løsninger, sier leder for medieteknikk i NRK, Egil Ljøstad, som på sikt venter et fullstendig skifte til IP.
Ljøstad opplyser at infrastruktuturen for IP er på plass, men at de i første rekke starter opp med den tradisjonelle SDI.
Kan bistå sentralt
Tidligere har NRK hatt flere leverandører av de forskjellige tjenestene som er nødvendig for å sende TV. Enkelt forklart, betyr det at de har hatt en boks for hver av tjenestene, som avspilling, grafikken, lyd også videre.
Det som nå skjer er at fem slike ulike tjenester samles i én boks, og at det i større grad er dataprogrammer som tar seg av dem.
– Det gjør at vi får redusert plassbehovet og gir en helt annen dynamikk. Vi kan plassere mange av de teknologiske løsningene sentralt og styre brukerflatene på distriktskontorene.
– Hvilke muligheter gir det nye systemet for journalistikken?
– Det gjør at vi kan supportere Sørlandet på en bedre måte. En mer kompakt avviklings-, produksjons- og publiseringsløsning gjør at vi kan bistå sentralt når de har utfordringer eller skal produsere noe utover det de vanligvis gjør.
– Så hvis Kristiansand en kveld i høst trenger hjelp til noe med en sending er det du som i prinsippet kan logge deg på PC-en hjemme og hjelpe til?
– Ja, vi kan støtte dem.
Den nye løsningen for avspilling har fått navnet «Sofie». Den bygger delvis på programmer utviklet av Sveriges Television (SVT), og delvis på NRKs egen utvikling og deles som open source.
– Vi har brukt grunnmodellen og laget vår funksjonalitet på toppen slik at det dekker våre behov.
Ljøstad understreker at NRK Sørlandet som først ut er en pilot som skal utvikles videre, og at det skal gjøres en evaluering før den settes ut i livet også ved andre distriktskontorer som er på flyttefot i tiden fremover.
Utviklingen av «Sofie» og søsteren «Nora», som er en grafikkløsning, startet så sent som i vinter.
– Disse to tjenestene bygger på hverandre, men utvikles i to løp fordi de etableres som tjenester som kan brukes til flere formål.
Annonse
Lært mye
Grunnen til at NRK har utviklet løsningene internt, er at de både så at de hadde kompetansen til det selv, og at det ble tidkrevende og vanskelig politiske prosesser for å få de ulike leverandørene til å snakke sammen.
– Det var et tidspunkt for at vi så at vi egentlig ikke leverer TV på samme måte som før. Kravene endrer seg raskere enn markedet klarer å endre seg. Siden terskelen, tilgjengeligheten og risikoen var såpass lav, syns vi det ikke var feil å gjøre nå. Denne løsningen er det mulig å bygge videre på.
– Er det ikke risiko for at IP-sendinger skal falle ut for lytteren eller seeren?
– Det er noe vi må kvalitetssikre. Nå tar vi det veldig smidig og i de kontrollerte stegene vi kan ta det. Vi ser at teknologien og utviklingen jobber for oss.
Men det var mange barnesykdommer knyttet til oppstarten med radiostudioet i Bergen.
– Det har definitivt vært utfordringer. Bergen skulle være en lab for oss der vi testet ut teknologien som vil være relevant for resten av NRK. IP-teknologien har ikke vært så moden som vi håpet. Det har ikke vært uproblematisk, men vi ser at det blir bedre og bedre.
At radiosendingene til NRK Hordaland ble rammet i oppstarten sier Ljøstad ikke handler så mye om teknologien, men hvordan systemet var satt opp. Feilsøking har bidratt til å luke ut feilene.
– Vi har lært enormt mye på kort tid, så det har vært nyttig for NRK å ta i bruk IP-teknologi og identifisere hva som er viktigst å få kjennskap til. Vi må samarbeide med IT-avdelingen på en helt annen måte.
Spente ansatte
Både Norsk Journalistlag (NJ) og Tverrfaglig Forening (TF) sier det er spennende å ta i bruk ny teknologi.
– Det er litt skummelt å være først ut, men spennende å være med og teste ut det som blir det nye blant distriktskontorene. Kontoret vårt skal danne grunnlaget for flytting andre steder, sier leder Sander Heggheim i NJ-klubben.
Leder Sigtor Kjetså i TF sier at en tidlig versjon han har sett av systemet ser bra ut.
– Hvis vi får det til å fungere blir det et veldig oversiktlig og fint verktøy å bruke. Det er bare å lære seg et nytt verktøy, så det er vi positive til, sier Kjetså.