Dag Idar Tryggestad, leder av redaksjonsklubben i Bergens Tidende, vil ikke gi noe generelt råd til medlemmene sine om de bør søke på sluttavtale. Foto: Paul S. Amundsen
12 800 kroner til hver journalist i Bergens Tidende
Lønnsoppgjøret gikk kjapt unna. Nå går medarbeiderne i tenkeboksen i jula for å finne ut om det frister å slutte.
Årets lokale lønnsoppgjør for medlemmene av Norsk Journalistlag i BT ble ferdig forhandlet i løpet av torsdag, akkurat i tide til å unngå dramatikk oppunder jul. Lederen av redaksjonsklubben, Dag Idar Tryggestad, er rimelig fornøyd med utfallet.
– Resultatet ble et generelt lønnstillegg til alle på 2,0 prosent. Det tilsvarer et flatt beløp på 12.800 kroner, som inkluderer tillegget NJ forhandler fram i det sentrale 2016-oppgjøret til våren, sier han.
BT har praktisert denne oppgjørsformen, med forskuttering av det sentrale tillegget, i mange år.
Fredag ble medlemmene av redaksjonsklubben orientert på et klubbmøte, i etterkant av et allmøte der BT-ledelsen informerte om den nye modellen for sluttavtaler. Begge temaene var derfor sentrale på klubbmøtet. Det er åpenbart at sluttavtalene truer BT-medarbeidernes gode julestemning i større grad enn lønnsoppgjøret.
Se Journalistens dekning av Bergens Tidende
De ansatte ble nedstemt
Tirsdag ble de ansatte orientert om at styret i BT skulle behandle resultatet av drøftelsene med klubbene. De tillitsvalgte var så lite fornøyd med resultatet at ansatterepresentantene i BT-styret gikk til det uvanlige skrittet å fremme sitt eget forslag til sluttavtaler. Uten å lykkes.
På allmøtet i BT fredag klokka 11 presenterte ledelsen det som er tilnærmet lik den sentrale nedbemanningspakken til Schibsted-konsernet. Mens de tillitsvalgte i VG fikk innfridd en del forbedringer i forhold til den sentrale Schibsted Norge-matrisen - som i seg selv har lavere ytelser enn i tidligere nedbemanningsrunder i konsernets mediehus - var det lite å hente for klubbene i BT.
– Vi har fått en liten ekstrapott på 50.000 kroner til ansatte som ønsker satse på å etablere seg i ny virksomhet, eller som ønsker å øke sin egen kompetanse. Ellers er vår lokale matrise helt lik den sentrale. Jeg er skuffet over at bedriften ikke har lyttet til våre innspill, som vi mener har vært mer målrettet i forhold til å oppnå frivillighet, sier klubbleder Tryggestad til Journalisten.
Les mer om sluttavtalene i Schibsted Norge
I den store nedbemanningsrunden i BT 2012 ble de ansatte tilbudt sluttpakker som varierte fra 4 til 22 måneder med lønn, avhengig av ansiennitet. Den nye, sentrale Schibsted-modellen gir fra 3 til 9 måneders lønn i de rene sluttpakkene.
Behersket stemning
Journalisten har vært i kontakt med BT-medarbeidere som forteller om en behersket stemning, selv om sluttpakkene er klart dårligere enn ved tidligere nedbemanningsrunder. Inntrykket er at folk i redaksjonen fester lit til at ledelsen følger opp sine viljeserklæringer om å løse også denne runden gjennom frivillig avgang.
I slutten av oktober ble det klart at BT må kutte 50 millioner kroner, i hovedsak som følge av sviktende annonseinntekter. Minst hver femte journalist kan bli nedbemannet. 30 millioner skal tas i BTs redaksjon. For å få det til skal det bygges en ny redaksjon som skal inneholde inntil 30 færre redaksjonelle årsverk, inkludert ledere. I dag er det rundt 130 ansatte i BT-redaksjonen.
Hvor mange vil slutte?
Spørsmålet er om de nye tilbudene i BT er gode nok til å friste tilstrekkelig mange til å søke på sluttavtaler, slik at bedriften unngår oppsigelser. Redaksjonsklubben gir ikke generelle råd til sine medlemmer når det gjelder sluttavtaler.
– Hver og en må selv tenke over om dette er attraktivt. Jeg er spent på om medlemmene betrakter det som godt nok. Det vil vise seg når fristen for å søke går ut i slutten av januar. I praksis er det nå åpnet for å søke på sluttpakker, studiestøtte eller jobbrådgivning. På klubbmøtet i dag var det flere som lurte på hvorfor bedriften ikke kunne bruke mer penger til rene sluttpakker, slik at den enkelte selv kunne ta oppgaven og risikoen med å skaffe seg ny jobb. Jeg forstår godt at folk stiller spørsmål om det, sier Tryggestad.
Det er allerede kjent at økonomijournalist Frode Buanes slutter i BT for å bli reportasjeleder i Dagens Næringsliv.
Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din: