Fikk drømmejobben: Aftenpostens nye Midtøsten-stringer Silje Rønning Kampesæter. Foto: Privat

Silje (27) skal dekke Midtøsten for Aftenposten

Synes det er tøft av redaksjonen å satse på henne og føler ærefrykt for å følge etter Kristin Solberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Silje Rønning Kampesæter fikk jobben som Midtøsten-korrespondent i konkurranse med en rekke svært erfarne utenriksjournalister, forteller nyhetsredaktør Håkon Borud til Journalisten.

Vi har valgt å gå for et åpenbart journalistisk talent

– Vi fikk 17 søkere til stringerjobben i Midtøsten. Journalister i de fleste store medieorganisasjonene i Norge søkte. Vi har valgt å gå for et åpenbart journalistisk talent. Silje er flink til å komme i kontakt med mennesker og til å se de journalistiske sakene. Gjennom sitt arbeid har hun vist at hun takler å jobbe i konfliktområder.

Borud sier at Kampesæter skal jobbe for Aftenpostens utenriksavdeling i sommer. Redaksjonsledelsen vil i løpet av noen måneder avklare hvor i Midtøsten hun skal ha base.

– Tøff avgjørelse

Kampesæter er på reise i Sverige da Journalisten treffer henne på mobiltelefon. Den hyggelige beskjeden fra Aftenposten kom på mandag denne uka.

– Dette er veldig overveldende og har ikke gått helt opp for meg ennå. Jeg hadde vel egentlig ikke tro på at jeg ville bli innkalt til intervju, engang. Jeg synes det er utrolig tøft av Aftenposten å satse på meg som er så ung og relativt uerfaren.

Kampesæter har bachelorgrad i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), der hun gikk fra 2011 til juni i fjor. Fra før hadde hun kun noe frilanserfaring fra bladet Klatring. Hun har klatring som en av sine hobbyer, forteller hun. I tillegg til journalistikk har hun delvis sykepleierutdannelse.

Jeg har gjort mye på kort tid de siste årene

Et år i Betlehem

Like etter eksamen ved HiOA flyttet Kampesæter til Betlehem, der hun har jobbet som frilansjournalist. Hovedsaklig for Dagbladet.

– Jeg har gjort mye på kort tid de siste årene. Jeg har ett års erfaring fra Midtøsten, med en bratt læringskurve. I vinter bodde og jobbet jeg også en måneds tid i byen Erbil i den autonome kurdiske regionen i Irak.

Borud sier at Kampesæter har en tydelig forståelse for at Aftenposten ønsker å bygge opp en profil i Midtøsten.

– Silje tenker kloke tanker om digital fortellerteknikk og sosiale medier. Det er viktig når man skal dekke et så stort område. Dessuten tror vi at hun som kvinne kan få tilgang til andre kilder enn mannlige kolleger. Vi er veldig fornøyd og gleder oss til at hun skal begynne.

Etter Solberg

Kampesæter etterfølger utenriksjournalist Kristin Solberg, som i en årrekke dekket Midtøsten for Aftenposten og svenske Dagens Nyheter. Solberg begynte i vår i en nyopprettet korrespondentstilling i Istanbul for NRK. Derfra skal hun dekke Sørvest-Asia og deler av Midtøsten.

Aftenpostens nye stringer sier at hun har vært fascinert av regionen lenge.

– Derfor valgte jeg å dra til Vestbredden da vi skulle ut og lage reportasjer mot slutten av siste semester på journalistutdanningen. Jeg skjønte at jeg gjerne ville tilbake dit, og valgte å reise nedover igjen etter eksamen i fjor sommer.

Det er en veldig en stor oppgave

I 2012 hadde Kampesæter praksisperiode i TV 2 under journaliststudiene. Dette resulterte i erfaring som tilkallingsvikar for Nyhetskanalen og fra nattevakter for TV2.no.

Etter frilansing i ett år gleder Kampesæter seg til å være tilknyttet en redaksjon og få jobbe opp mot dagsaktuelle temaer.

– Det skal bli fint å være del av noe, og jeg er forberedt på et høyere tempo. Det er en veldig en stor oppgave, som kommer til å bli ekstremt lærerik. Jeg ser på den med litt ærefrykt, spesielt fordi jeg overtar jobben etter Kristin Solberg. Jeg har vært fast leser og er blitt veldig inspirert av henne. Men alle har sin egen måte å formidle saker på, og jeg håper at jeg kan bidra med min.

Les mer om korrespondenter.

Powered by Labrador CMS