Argentinas Lionel Messi jubler etter skåring av det første målet mot Frankrike i VM-finalen i Qatar.

VM i Qatar

Sju av ti artikler under Qatar-VM var ukritiske

Faktisk.no.no har talt 1408 artikler fra VM. Av dem var sju av ti, eller 959 artikler, uten kritikk. I nyhetsartikler er det mer kritikk, mens i sportssakene forsvinner kritikken nesten helt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke den endelige utregningen klar, men mitt inntrykk er at det var veldig fokus på kritikk mot vertslandet Qatar og Fifa i begynnelsen av mesterskapet. Så har det falt utover i mesterskapet, sier journalist Nicolai Delebekk i Faktisk.no.

Fra VM-start 20. november talte Faktisk.no artikler fra Nettavisen, VG, Dagbladet, NRK, Aftenposten, Dagsavisen og TV 2.

Oppsummert analysert redaksjonen 1408 artikler, frem til den siste ble registret, da Pelé gratulerte Argentina gjennom en byråsak klokken 22.57 søndag kveld etter finalen 18. desember.

Sju av ti ukritiske

Av de 1408 artiklene Faktisk.no registrerte, var 959 uten kritikk, og 449 hadde elementer av kritikk. Dette tilsvarer 32 prosent kritiske artikler, og 68 prosent ukritiske artikler.

Definisjonen av kritikk handlet om artiklene inneholdt henvisning til kritikk av Fifa, Qatar eller mesterskapet på bakgrunn av menneskerettigheter, korrupsjon eller lignende.

Kritikk av regimet i Iran eller manglende ølservering ble ikke kategorisert som kritikk, forteller Delebekk i Faktisk.no.

Artiklene ble så delt i to, og de 1408 artiklene fordelte seg på 688 sportssaker og 720 allmenne nyhetssaker. I sportssakene hadde bare sju prosent av sakene henvisninger til kritikken, mens andelen var 55 prosent for nyhetssakene.

Av de 52 artiklene som inneholdt kritikk, skulle det ikke store henvisningen til i artikkelen, før de ble rubrisert som kritiske. Som denne kommentaren fra Dagsavisens Reidar Sollie.

Andre forhold

På den annen side var det en rekke kritiske artikler som ikke ble talt med, fordi de handlet om andre forhold, som en del artikler om Iran-styret og landslagets avstandtaken til eget regime.

– For å kunne kategorisere så konkret og lite skjønnsmessig som mulig har vi holdt oss til at én setning er nok. Dermed vil en lengre bakgrunnsreportasje vektes like tungt som et kampreferat der det henvises til menneskerettigheter, sier Delebekk.

Powered by Labrador CMS