Liv Skotheim og Bjørn Asle Nord, med fengselsdirektør Harald Åsaune i forgrunnen. Foto: Bergens Tidende

Bergens Tidende vil sette «fengslende» historier på trykk

Holder skrivekonkurranse for innsatte og ansatte i Bergen fengsel. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Flere tusen mennesker sitter i norske fengsler til enhver tid, men deres historier blir sjelden fortalt. Hvordan er livet og hverdagen på innsiden av et fengsel? Hvordan oppleves det når et familiemedlem må sone? Hvordan er livet etter et fengselsopphold?»

Slik inviterer Bergens Tidende til skrivekonkurranse for nåværende og tidligere innsatte, ansatte, pårørende og andre som har et forhold til Bergen fengsel. De beste historiene kommer på trykk i desember. Tre vinner en pengepremie.

Tanken med prosjektet «Historier fra Bergen fengsel» er å åpne opp lukkede institusjoner i Norge og få frem «usynlige» stemmer. 

Prosjektet er en videreføring av «Historier fra Haukeland». Debattansvarlig Liv Skotheim i Bergens Tidende forteller at det neste muligens blir historier fra eldrehjem eller sykehjem. 

Les også: BT Junior har fått flere abonnenter enn forventet

Etiske utfordringer

 

 Journalistene Bjørn Asle Nord og Ørjan Torheim sammen med debattansvarlig Liv Skotheim rett før skrivekurset i Bergen fengsel. Foto: Bergens Tidende

Skotheim er leder for prosjektet og tilbragte mandagen i fengselet for å holde skrivekurs for de innsatte, sammen med Bjørn Asle Nord

– Det kommer til å bli en del etiske utfordringer, men det er vi jo godt trent på, sier hun.

Skotheim håper det kommer mange ulike slags historier, også fra familiemedlemmer og besøksvenner av innsatte.

– Det er en del historier og stemmer som sjelden finner vei til avisene selv. Vi vet for lite om livet i fengselet og deres nærmeste. Det håper jeg vi kan bedre med disse historiene.

De som ønsker det skal få skrive anonymt, men redaksjonen håper at de fleste har mulighet til å skrive med fullt navn.

Les også: Øyulf Hjertenes: – Dette er bra for journalistikken

Utvide ytringsrommet 

Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende håper dette vil bidra til nye stemmer i avisen.

– Vi tror at disse stemmene er viktige, og at historiene de forteller ikke vil finne veien ut i offentligheten på egenhånd. Etter vårt syn er det derfor en viktig journalistisk oppgave å legge til rette for at også disse stemmene blir hørt.

Overordnet sett handler dette om at Bergens Tidende vil bidra til at lukkede institusjoner åpnes opp for offentligheten, og at BT på den måten bidrar til å utvide ytringsrommet i Norge. Hjertenes mener innsatte er en gruppe som sjelden blir hørt.

– Vi andre ser inn på dem mellom gitteret, men hvordan er det å se ut? Hvordan oppleves det å stå på utsiden av samfunnet? Hvordan er det å komme tilbake? Forhåpentligvis vil stemmene til de innsatte bidra til å belyse nye sider av norsk kriminalomsorg.

Han forteller at det er Bergens Tidende som finansierer pengepremien på til sammen 18.000 kroner. 

– Positive 

Fengselsdirektør Harald Åsaune i Bergens fengsel stiller seg positiv til prosjektet. 

– Er du ikke redd det vil komme kritikk mot fengselet?

– Fengselet er en arena for å utøve begrensninger og makt, så kritikk må vi være åpen for og det er også en av historiene som må fortelles. Jeg er ikke bekymret for det, tvert i mot tenker jeg at det er viktig at også kritikk kommer fram, sier han til Journalisten.

Siden Bergens Tidende besøkte fengselet mandag, har tilbakemeldingene fra de innsatte vært gode. Åsaune forteller at de fleste synes dette er veldig spennende. 

De ansatte har også tenkt gjennom hva av historier som kan være verdt å fortelle. Åsaune har kontaktet flere av fengselets samarbeidspartnere til å også dele historier. 

– Mange er sikkert sinte på fengselet, men jeg tror det vil komme mange opplevelser også, sier han. 

Powered by Labrador CMS