Nyhetsredakør i VG Tora Bakke Håndlykken, administrerende direktør i TV 2 Olav T. Sandnes og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen under styremøtet i Norsk Presseforbund.

Pressens Faglige Utvalg

Skroter PFU-konklusjoner

Skal bli mer forståelig for den som klager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under dagens styremøte i Norsk Presseforbund ble det bestemt å redusere mulige konklusjoner en PFU-klage kan få. Styret går dermed til det drastiske skritt å skrote både samlet vurdering og kritikk.

Brudd og ikke brudd

Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal nå kun konkludere i om medier har brutt god presseskikk eller ikke.

Fram til i dag har PFU operert med konklusjoner som løper fra «ikke brudd» via «ikke brudd etter samlet vurdering» og «kritikk» til «brudd på god presseskikk». Både kritikk og brudd regnes som fellelser.

Ved å tydeliggjøre formildende omstendigheter og kritiske merknader til konklusjonene i tittel, ingress og tekst endrer de også formen en uttalelse skal ha.

Målet med endringene er gjøre konklusjonene mer forståelig for den som klager.

– Det er nok mange som ikke forstår hva en samlet vurdering innebærer, og kanskje også krevende å skille mellom to ulike typer fellelser som kritikk og brudd, sa Elin Floberghagen til Journalisten tidligere i år.

Viktig med tydelighet

Administrerende direktør i TV 2, Olav. T Sandnes, mener det er viktig at PFU må være tydelig på hva bruddet omhandler.

– Si du har en artikkelserie, og så er det en liten sak som er feilen, da er det viktig å vise veldig konkret hva bruddet angår sånn at ikke hele serien med saker blir felt i PFU, sa han under dagens møte.

Dette er fjerde gang saken er oppe til diskusjon i styret. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, tok på seg litt av skylden for at det har tatt tid å få en konklusjon i saken

– Det er viktig med modning og forankring i denne saken. Å forenkle det for publikum er kjempeviktig, men frykten har vært saker der utvalget har tvilt seg fram til kritikk, og hvis det blir fellelse nå, blir det jo reaksjoner blant våre medlemmer, sa hun.

Endringene trer i kraft fra 1. januar 2023.

Powered by Labrador CMS