KLAR PÅ NYTT: Skup-leder Jan Gunnar Furuly vil ha gravekonferanse uten å gamble med budsjettet. Foto: Martin Huseby Jensen
KLAR PÅ NYTT: Skup-leder Jan Gunnar Furuly vil ha gravekonferanse uten å gamble med budsjettet. Foto: Martin Huseby Jensen

Vil til Lillehammer

Skup ønsker å arrangere internasjonal gravekonfranse i 2015.

I 2008 sto Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse som arrangør for den globale konferansen for undersøkende journalistikk i Lillehammer. Nå ønsker stiftelsen en gjentakelse i 2015 med rundt 400 deltakere, innenfor en budsjettramme på rundt 4,5 millioner kroner.

– Det er på omtrent samme nivå som for gravekonferansen i 2008, og det er et fornuftig og moderat budsjett, hevder Skup-leder Jan Gunnar Furuly.

Skup-styrets prosjektbeskrivelse for Lillehammer 2015 ble oversendt Skup-rådet mandag, og rådets leder Trond Idås i Norsk Journalistlag opplyser at søknaden vil tas opp til vurdering i løpet av kort tid. Trolig allerede i neste uke.

– Søknadsfristen for den internasjonale gravekonferansen er 15. august, så vil vil prøve å få til vårt møte før sommeren. Går ikke det, må det skje tidlig i august, bekrefter Idås.

Ingen gambling

I Skup-prosjektet legger man opp til å søke midler fra blant annet Utenriksdepartementet, NJ og Fritt Ord. Man vil også prøve å få til en fadderordning med mediebedrifter, liknende den man hadde til gravekonferansen i 2008.

– Budsjettet er så moderat at det ikke er å gamble med SKUPs egenkapital, sier Jan Gunnar Furuly. Han forteller videre at så vel UD som Fritt Ord og NJ har signalisert velvilje til å støtte gravekonferansen økonomisk.

Furuly nevner ikke noe beløp, men viser til at UD nylig ga Skup 375.000 kroner i reisestipend til utenlandske journalister (fortrinnsvis fra afrikanske land og Midt-Østen) som skal til høstens internasjonale gravekonferanse i Rio de Janeiro. Skup fikk 50.000 kroner fra NJs solidaritetsfond til samme formål.

Kan bli Midt-Østen

Hvis Skup-rådet støtter en søknad, vil den endelige avgjørelsen finne sted på den globale konferansen for undersøkende journalistikk i Rio de Janeiro i midten av oktober.

Ifølge Furuly vil to av Lillehammer-konferansens konkurrenter bli Vancouver i Canada og en konferanse i Midt-Østen.

– Spesielt søknaden fra Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) er veldig spennende, og møter mye sympati også i Skup. Hvis de klarer å levere et godt og gjennomarbeidet prosjekt vil vi derfor ikke gå i konkurranse med det, men heller prøve å få til et samarbeid, sier Furuly.

Powered by Labrador CMS