Bernt Olufsen. Foto: Martin Huseby Jensen

Vil begrense Skup-rapportenes lengde

Bernt Olufsen mener Skup vil slite med å få jurymedlemmer til å stille dersom metoderapporter fortsetter å være på over 20 sider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en frivillig og ulønnet jury med representanter fra bransjen. Det er et kapasitetsproblem å komme gjennom mengden med metoderapporter.

Det sier Bernt Olufsen som var ledet juryen som ga den gjeve Skup-prisen til Dagbladets journalist Kristoffer Egeberg i mars. Jurylederen anslår at han brukte tre normale arbeidsuker på å lese 64 metoderapporter og plukke ut vinneren og premiere fem av dem med diplomer. Han mener det vil bli vanskelig å rekruttere gode jurymedlemmer dersom sideantallet i metoderapportene skal fortsette å kunne være over 20 sider.

Tilgjengelig

I dagens regler heter det at rapportene normalt ikke bør overstige 20 sider. Det foreslår Olufsen nå å gjøre til et absolutt krav. Er rapporten lenger vil han gi juryen lov til å sende rapporten i retur og be den redigert ned.

– Jeg mener at det bør være mulig å formulere metoden sin på 20 sider, sier Olufsen.

Han mener begrensningen i tillegg til å styrke juryens arbeid også vil gjøre metodene mer tilgjengelig for bransjekolleger og offentligheten.

Les også: Nye rapportrekorder

Bok

Skup-leder Jan Gunnar Furuly ønsker forslaget og debatt om det velkommen. Han er åpen for å gjøre en absolutt begrensning på antallet sider uten vedlegg, men vil ikke nødvendigvis tallfeste det til 20.

– Jeg vil lytte til rådene fra juryen, men vi må diskutere det i styret om vi skal beslutte det allerede nå, eller gjøre en utredning først. Det kan være folk rundt omkring som allerede er i gang med å skrive metoderapport, sier Furuly.

Han mener også det må være mulig å kunne fatte seg i korthet i rapportene.

– Veldig mye av historien brettes ut som om det var en bok om prosjektet.

Furuly sier det er styret som fastsetter reglene i samarbeid med juryen. En beslutning trenger derfor ikke å vente til årsmøtet på neste års konferanse.

Reservert

Av de lengre rapportene i år var «Lånehaien» av Gøran Skaalmo og Knut Gjernes på 74 sider før vedlegg. Skaalmo er forsiktig reservert mot å innføre en absolutt begrensning på lengden.

– Det blir feil hvis metoderapporten skal være kortere enn saken, spøker Skaalmo først om forslaget.

Mer alvorlig sier at han ser det praktiske problemet med lange rapporter, men at det viktigste er at rapportene er gode og utfyllende.

– Jeg er usikker på en absolutt begrensning på 20 sider. Det er bra for mange av sakene, men vanskeligere for saker som handler om kompleks økonomisk kriminalitet hvor man bruker mange forskjellige metoder og kombinasjoner av metoder.

Skaalmo sier at han ikke har startet rapportskrivingen ennå, og legger til at den sjelden starter før rundt nyttår.

– Husk at alle prosjekter er forskjellige. Kan du beskrive en metode bak en bok på 20 sider, eller et arbeid som har pågått over ett år? Våre er ofte store, med et halvt årsverk involvert.

– Jeg tror det er viktig å holde fast ved Skups grunntanke. Krav om kortere metoderapporter vil kanskje føre til at kjappere saker med store konsekvenser favoriseres, og da bør man ha diskutert på forhånd om det er det man vil.

Sverige

I Sverige deles graveprisen Guldspaden ut i ni kategorier. De har ikke en begresning på antall sider, men juryen nominerer selv tre av de innsendte arbeidene, som de så plukker vinneren fra.

Styreleder Terje Carlsson i foreningen Gräv, tilsvarende Skup i Norge, sier at et større problem i Sverige er at journalister helt opp til prisutdelningen følger opp med konsekvenser en nominert sak har fått.

Les mer fra Journalisten

Vil ha fotoerstatning fra VG

– Vi har ikke det bildet

Bisbuzz skulle aldri sett dagens lys

Powered by Labrador CMS