Sommerintervju:

Mathias Fischer seilte fra Kristiansand til Hardanger tidligere i sommer. Foto: Privat

BT-kommentator Mathias Fischer gikk til sjøs

Hører heller på utenlandske enn norske podcasts. – Jeg blir eksponert nok for skravlekassa i Oslo allerede, slår han fast.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette var en deilig tur og en opplevelse som ga mersmak!

Det er under et døgn siden Mathias Fischer mønstret av fra seilbåten som gjennom seks dager tok ham fra Kristiansand til Hardanger. Det er broren til kjæresten som har kjøpt båten, så Fischer og følget hoppet på midtveis i ferden fra båtens tidligere hjemhavn i Drøbak.

En uke i hjembyen Bergen venter før det blir byferie i Berlin i slutten av ferien.

Heller media enn politikken

Den politiske kommentatoren i Bergens Tidende (BT) sier at han prøver å koble av fra både nyhetsbilde og mobil i ferien. Men ikke mer enn at telefonen lades og at dagen tilbake på land benyttes til å lese seg ytterligere opp på Brexit, som var et faktum tre dager tidligere.

Skjønt, det kriblet litt i kommentatorarmen under seilturen langs norgeskysten også. Utenrikspolitikk er noe han interesserer seg for, så utenfor redaksjonen tok han i bruk Facebook for å kommentere det britiske folks sorti-melding til EU.

Det var i 2013 at navnet til nå 23 år gamle Mathias Fischer begynte å dukke opp med stadig jevnere mellomrom i BTs spalter. Først gjennom en kaffespalte på våren, og senere som debattjournalist fra september. Påfølgende sommer gikk han inn i et vikariat som like etter ble til den faste stillingen han har i dag.

Mathias Fischer. Foto: Bergens Tidende

Venstre-bakgrunn

Men også før våren for tre år siden var Fischer et kjent navn i BTs redaksjon. Som ung Venstre-politiker fikk han flere debattinnlegg på trykk. Spor i mediearkivet Atekst viser også omtaler av Fischer som elevrådsleder både på ungdomskole og videregående. Fra 2011 ble han intervjuet som Venstre-kandidat til både lokalvalg og stortingsvalg.

– Jeg hadde god kontakt med blant andre tidligere politisk redaktør Sjur Holsen og debattredaktør Hilde Sandvik. Jeg hadde også god kontakt med flere i BT via Twitter og ble oppfordret til å peile meg inn på media.

Å droppe politikken til fordel for mediebransjen ser han ikke som noe stort tap. Da han vokste opp i bydelen Fana lagde han sin egen papiravis som ble solgt til venner og familie. Noen år senere gikk han medielinjen på Bergens Handelsgymnasium.

– Media har alltid vært drømmen min. Det har ikke vært noen drøm om å bli politiker på samme måte. Da muligheten dukket opp var det vanskelig å si nei.

Står fritt

Men da han ble ansatt som politisk kommentator ble han innhentet av sin fortid som Venstre-politiker. Han kunne ikke skrive politiske kommentarer til å begynne med. Fram til valget neste høst er han formelt fortsatt vara for Hordaland til Stortinget, men han har allerede gradvis begynt å trappe opp kommentarene om politikk. Det forsvarer han med at han har sine egne selvstendige meninger.

Vi som jobber som kommentatorer
må forstå hva som skjer der,
ikke bare kommentere ut fra nyhetsbildet

– Jeg passer på sånn at det blir vanskelig at jeg skal bli tatt til inntekt for noe for Venstre og ikke bli oppfattet som en Venstre-mann i forkledning. Og det er jeg jo ikke heller.

– Så da legger du bånd på deg selv i stedet?

– Nei, det handler mye om hvilke saker jeg velger å skrive om. Jeg føler meg fri til å velge hva jeg vil skrive om. Og vi har andre kommentatorer, også.

Blant temaene Fischer særlig interesserer seg for er klima. Han var selv tilstede i Paris for å dekke klimatoppmøtet i fjor. Så har han fulgt kommunereformen tett, og skriver en del om utenrikspolitikk, særlig EU.

Han besøker også Stortinget en gang i blant for å pleie forholdet til sine mange kontakter.

– Vi som jobber som kommentatorer må forstå hva som skjer der, ikke bare kommentere ut fra nyhetsbildet.

Å finne de gode argumentene

Som kommentator liker han særlig å bryne seg på argumentene. Det vil si, de gode argumentene. I hverdagen snakker han mye med folk og søker på Google og mediearkivet Atekst.

– Jeg liker å mene, diskutere og argumentere for ting. Kommentatorrollen passer meg bedre enn å være vanlig nyhetsjournalist. De to rollene utfyller hverandre godt. Det er viktig med analyser av nyhetsbildet.

Mediekonsumet en vanlig arbeidsdag begynner gjerne med politisk kvarter og nyhetsmorgen på radio. På plass i BTs lokaler i Krinkelkroken blar han gjennom papirutgavene av riksavisene.

– Jeg er blitt mer glad i papiravisene etter at jeg begynte å jobbe i BT. De er kompakte og gir deg det viktigste med nyheter og analyser framover. Du vet du er oppdatert når du har lest papiravisen.

Du vet du er oppdatert
når du har lest papiravisen

Selvsagt følger han nettutgavene også. Og oppdaterer seg på nyhetsbrev han abonnerer på. Av internasjonale medier leser han den europeiske utgaven av Politico og amerikanske aviser som New York Times og Washington Post.

– Når man følger mange på Twitter får man en stor miks der også. Jeg har ikke så mange faste steder. Sosiale medier blir nyhetsfeeden.

Ivrig tvitrer

Fischer har blitt kjent som en aktiv tvitrer under Dagsnytt 18-sendingene. Under radioprogrammets jubileumssending fra Rockefeller i fjor var han gjest som en av de ivrigste tvitrerne på hasthtaggen #dax18. Men nå har han roet ned aktiviteten, både lyttingen av debattprogrammet og Twitter-bruken, for å unngå å bli for oppslukt til å skulle få med seg alt som skjer.

– Det er et bevisst valg, det tok mye tid. Jeg bruker det mer til bare å lese, sier han om Twitter.

Ellers sier han at han har havnet på podcast-kjøret, særlig engelskspråklige.

– Jeg hører ikke så mye på de norske som Aftenpodden eller Giæver & Joffen fordi jeg blir eksponert nok for skravlekassa i Oslo allerede. 538 (FiveThirtyEight) er en bra podcast om polls og det amerikanske presidentvalget.

Optimistisk på bransjens vegne

Krisen i norske medier har også slått ned i BT, som har nedbemannet. Fischer føler seg privilegert som har overlevd nedskjæringen. Og han er optimistisk om bransjens framtid.

Jeg har stor tro på brukerbetaling

– Utfordringen ligger ikke i journalistikken, men å finne de gode måtene å tjene penger på. Jeg har stor tro på brukerbetaling. Vi øker antallet abonnenter. Der har det skjedd et skifte fra for få år siden, fordi folk er blitt vant til å betale for tjenester som Spotify og Netflix.

– I BT har vi et konkurransefortrinn fordi alle må lese oss for å følge lokalpolitikken eller for eksempel lese om en ny fotballbane som er åpnet. De har ikke andre valg.

– Nå blir den tidligere kollegaen din Sigvald Sveinbjørnsson som har blitt sjefredaktør i BA sint?

– Han var enig i det utsagnet for et halvt år siden, humrer Fischer.

Powered by Labrador CMS