Marie von Krogh. Foto: Andrea Gjestvang
Marie von Krogh. Foto: Andrea Gjestvang

Frilanspar vant to av tre priser på Sør-Rogalands pressefest

Marie von Krogh og Erlend Frafjord vant for beste fotoreportasje og beste nyhetssak. 

Publisert Sist oppdatert

I helga ble årets journlistpriser fra Sør-Rogaland Journalistlag delt ut på Pressefesten 2018 i Stavanger. 

Erlend Frafjord vant prisen for beste nyhetssak for arbeidet med boka «Da Tina ble drept», om det 17 år gamle drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger. 

– Krevende og spennende 

– Siden jeg for tiden jobber helt alene som frilanser var det en kjekk oppmuntring å få, ikke minst siden konkurransen var sterk i år, blant annet fra Aftenbladets omfattende Dale-prosjekt som har vært mye profilert lokalt, sier Frafjord til Journalisten.

Det er tredje gang han vinner journalistprisen. Tidligere har han vunnet for Stavanger Aftenblad og magasinet Plot. 

«Erlend Frafjord har fulgt saken siden Tina forsvant, og har aldri sluppet taket. Med sin bok gir han offentligheten ny og oppsiktsvekkende innsikt i drapsgåten. Dokumentarboken er også en studie i et bunnsolid journalistisk arbeid der et vidt spekter av ferdigheter kommer til sin rett», heter det i juryens begrunnelse. 

– Det har vært krevende og spennende. Ikke minst å oppnå nødvendig tillit hos Tinas nærmeste, som jeg etter hvert klarte. Og så baserer arbeidet på mange kilder som har gitt meg alt det hemmelighetsstemplede materialet, sier Frafjord. 

Krogh vant fotoprisen 

Han syns også det er stas at kona hans, Marie von Krogh, vant fotoprisen for prosjektet «Oljeliv»

«Fotografen har jobbet med dette prosjektet lenge - og det kan vi se på bildenes ypperlige kvalitet. De skildrer livet og slitet, håp og skuffelser, ensomheten og fellesskapet til menneskene i oljå. Vi har sett mange bilder fra denne industrien før, men sjelden har vi sett en så nydelig balanse mellom det gode reportasjefotografiet og en poetisk varhet og tilstedeværelse. Uten tvil årets visuelt sterkeste bidrag. Helhetlig, nærværende og respektfullt», skrev juryen i sin begrunnelse.

– Miljøet var åpent, og det var lett å jobbe der. De er helt nødt til å være omgjengelige folk og forholde seg til kolleger døgnet rundt. Samarbeid er arbeidsplassens natur. Ingen kan kjøre sololøp, sa von Krogh da Journalisten intervjuet henne om prosjektet tidligere i år. 

– Men visuelt var det ekstremt vanskelig. Hvor enn du snur deg er det varselskilt og forstyrrende elementer.

LES OGSÅ: Fotograferte oljearbeidernes todelte liv

Årets reportasje 

Tove M. E. Bjørnå fra Stavanger Aftenblad vant pris for Årets reportasje for «Da Øystein forsvant». Reportasjen tar for seg selvmmord, et tema pressen sjelden går inn i, ifølge juryen. 

«I Vær varsom-plakaten blir det også framhevet at pressen skal være forsiktige ved omtale av selvmord. Dette gjelder både med tanke på smitteeffekt og hensynet til de etterlatte», understreket de i begrunnelsen. 

Videre heter det «Juryen mener at denne reportasjeserien er imponerende og forbilledlig. Gjennom bevisst bruk av språk og virkemidler blir leseren umiddelbart dratt inn i historien, og journalisten klarer i åpningsepisoden å skildre fortvilelsen til de pårørende på en svært god måte. Reportasjen forteller den dramatiske og såre historien på en engasjerende og karakteristisk måte som skaper ettertanke».

Vinnerne av journalistprisen i Sør-Rogaland får 10.000 kroner, diplom og en kunstgjenstand laget av Lise Birkeland. Prisene finansieres av mediehusene i regionen.

Powered by Labrador CMS