Statsminister Erna Solberg. Foto: CF-Weenberg
«Hverdags=integrering» er årets nyord
Bruken av ordet skjøt fart etter å ha blitt brukt av statsminister Erna Solberg i nyttårstalen.
– Populariteten til ordet hverdagsintegrering viser at det dekker et etterlengtet behov for å beskrive innsatsen som vanlige folk gjør i hverdagen for å integrere flyktninger og innvandrere. Vi tror at dette treffende ordet har kommet for å bli i språket, sier seniorrådgiver Ole Våge i Språkrådet i en pressemelding.
Hverdagshandling
Det er Språkrådet og Gisle Andersen, nyordsforsker og professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), som står bak den årlige kåringen som skjer på bakgrunn av dataverktøy som fanger opp nye ord fra riks- og regionsaviser.
Kriteriene for å velge ut årets ord er ifølge Språkrådet at det skal være hyppig brukt det siste året, være aktuelt, kreativt, levedyktig og ha gode språklige kvaliteter.
Hverdagsintegrering ble ifølge Språkrådet knapt brukt før statsminister Erna Solberg la vekt på det i nyttårstalen 1. januar 2016. I etterkant av talen har ordet blitt tatt i bruk som sekkebetegnelse for innsatsen til vanlige folk for å integrere flyktninger og innvandrere. Integrering er blitt hverdagshandling, ikke bare et teoretisk begrep, heter det i kåringen.
– Nyordet viser at integrering skjer gjennom dugnad i hverdagen vår, og det rommer mange slags innsatser som gjøres av folk flest. Nordmenn som inviterer flyktninger og innvandrere med på fotballaget eller på julebakst, som stiller opp på språkkaféer, eller hjelper til med å skaffe bolig eller andre ting – de blir løftet fram gjennom dette begrepet, sier nyordsforsker Gisle Andersen i meldingen fra Språkrådet.
Topp 10
1. hverdagsintegrering/kvardagsintegrering
2. lø
3. postfaktuell
4. fleksitarianer/fleksitarianar
5. parallellsamfunn
6. brexit
7. formidlingsøkonomi
8. pokestopp, pokestop
9. burkini
10. det mørke nettet
Du kan lese begrunnelsen for hele topp 10-lista hos Språkrådet.
I fjor var det «det grønne skiftet» som ble kåret til årets nyord. Det ble brukt første gang i 2012 av redaktør Anders Bjartnes for nettmagasinet Energi og Klima