Etiopisk journalist nektes asyl

Mens etiopiske journalister innvilges asyl over hele verden, har norske myndigheter gitt Abebe Alebachew Demeke endelig avslag. Presseorganisasjonene reagerer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både NJ, NOAS og Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har gjennom lang tid engasjert seg til støtte for Demekes sak. De har alle gjort oppmerksom på at forholdene for journalister i Etiopia er livsfarlige. Men støttebrev og omgjøringsbegjæringer har ikke hjulpet.

Utlendingsnemnda har nå endelig avslått søknaden om asyl.

Fortvilet

En svært fortvilet Demeke var torsdag i møte med NJ. Men han vet at det er lite organisasjonen nå kan gjøre.

– Jeg er overrasket og forstår ikke avgjørelsen. Av over 100 etiopiske journalister i eksil er jeg den eneste som har fått avslag. Alle andre land har gitt etiopiske journalister beskyttelse, sier Demeke, og viser oss en oversikt over eksiletiopere, utarbeidet av Ethiopian Media Forum.

Skuffet

De aller fleste på lista har fått innvilget asyl. Noen saker er ennå ikke avgjort, men bare bak Demekes navn står det avslag.

Nestleder i NJ, Kjetil Haanes, sier de er svært overrasket og skuffet over utlendingsnemndas avgjørelse.

– Det er ingen tvil om at det er svært farlig i Etiopia for dem som har drevet regimekritisk journalistikk. Og det er et faktum at Demeke flyktet etter å ha blitt fengslet og torturet. Det er spesielt at norske myndigheter vil sende tilbake en beviselig kritisk journalist samtidig som andre land gir etiopiske journalister beskyttelse.

Klassisk sak

Fagsjef i NOAS, Rune Steen, har representert Demeke i asylsaken. Steen, som har spesielt ansvar for Etiopia og Eritrea, stiller seg også undrende til nemndas avgjørelse.

– Dette ser jeg som en klassisk type asylsak som er klart innenfor flyktningkonvensjonen. Journalister og åpent politisk aktive er i kjernegruppen av dem som kvalifiserer til asyl, sier Steen.

Begrunnelsen

I begrunnelsen for avslaget går nemnda langt i å antyde at Demeke først og fremst har vært aktiv regimekritisk etter at han kom til Norge, i den hensikt å få asyl.

«Nemnda finner grunn til å minne om at politisk aktivitet alene for å sette seg selv i en posisjon der man er forfulgt av myndighetene, anses som rettsmisbruk og kan gi grunnlag for en snevrere anvendelse av vilkårene for beskyttelse(…)» heter det i avslaget.

Steen reagerer skarpt på henvisningen til rettsmisbruk, og påpeker at nemnda ikke har betvilt at Demeke flyktet på grunn av alvorlige problemer.

– Jeg forstår ikke at man på den en siden erkjenner det, men på den annen side begrunner avslaget med at vanskelighetene ikke er store nok, sier Steen.

Advarsler

Haanes sier NJ ikke kan gradere om Demeke har vært mer eller mindre regimekritisk enn andre etiopiske journalister.

– Men han har beviselig drevet med kritisk journalistikk. Og IFJ har gått ut med sterke advarsler om hvor farlig situasjonen er i landet. Nesten alle uavhengige journalister har enten flyktet, sitter fengslet eller har gått under jorda, sier Haanes.

Tilfeldig

Steen er helt enig i IFJs vurdering av forholdene.

– Når man vet en del om Etiopia og brutaliteten og tilfeldighetene som rår der, skjønner jeg ikke at nemnda kan være så trygg på at risikoen for at noe vil skje er lav. Jeg synes man er kategorisk på et veldig tynt grunnlag.

– Er du overrasket over avslaget?

– Nei, dette er vi så vant til. Nettopp Etiopia er et prioritert område for oss fordi det er mange vedtak vi forstår lite av. Det er lett å påvise at det er risiko forbundet med retur til Etiopia. Påstanden om at det er trygt, baserer seg på ren gjetning.

Historikk

Demeke flyktet til Norge i juni 2001 etter å ha blitt fengslet og mishandlet i hjemlandet. UDI avslo hans søknad om asyl i 2002, mens utlendingsnemnda fattet sitt endelige avslag i juni 2006. Sist høst la Demeke personlig fram sin sak for nemnda, men resultatet var et nytt avslag. To omgjøringsbegjæringer som NOAS fremmet endte på samme vis i sommer. Nå har ikke NOAS mer på lager.

– Fra vår side er det neppe grunnlag for å gjøre noe mer.

Forpliktet

Også etiopiske presseorganisasjoner har protestert på avgjørelsen i et brev til norske myndigheter. Etioperne sier de er sjokkert over avslaget og viser til at Norge er forpliktet av internasjonale flyktning- og menneskerettighetskonvensjoner.

Abebe Alebachew Demeke arbeider for øyeblikket som Europa-reporter for radioen Addis Dimts, som har base i Washington.

Powered by Labrador CMS