Utvisning av etiopisk journalist til retten

Utlendingsnemndas vedtak om å utvise den etiopiske journalisten Abebe Alebachew Demeke kommer nå opp for retten. Advokatforeningens Aksjons- og prosedyreutvalg har besluttet å ta saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig glad. Jeg har ikke selv økonomiske midler til å starte en rettsrunde mot den norske stat, så det er fint å få denne form for støtte. Dette er en god nyhet for meg, sier Abebe Demeke.

Både Norsk Journalistlag, NOAS og Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har gjennom lang tid engasjert seg til støtte for Demekes sak. De har alle gjort oppmerksom på at forholdene for journalister i Etiopia er livsfarlige. Men støttebrev og omgjøringsbegjæringer har ikke hjulpet.

Prinsippsak

Advokat Arild Humlen leder Advokatforeningens prosedyregruppe og sier at utvalget nå forbereder rettssak mot den norske stat for feil lovanvendelse. Han regner med at saken kan komme opp for retten i løpet av tre-fire måneder, dersom partene ikke kommer til enighet underveis. – Vi mener dette er en meget viktig, prinsipiell sak som blant annet berører journalister som en spesiell gruppe i henhold til Flyktningskonvensjonen. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at UDI og Utlendingsnemnda overhodet ikke har vurdert saken ut fra det perspektivet, sier Humlen.

Aktivisme

Prosedyregruppen har ytterligere to hovedgrunner for å gå til søksmål mot staten. For det første mener prosedyregruppen at UDI og Utlendingsnemnda har lagt terskelen altfor høyt når det gjelder risikoen for å bli utsatt for forfølgelse ved en eventuell retur til hjemlandet.

Dernest mener de at Utlendingsnemnda holder seg med foreldet rettsteori i tillegg til at de har misforstått den rettsmisbruksteori de anvender. Humlen sier at nemnda legger til grunn at Demeke har utvist rettsmisbruk ved at han har vært politisk aktiv etter at han kom til Norge, men dette er feil fordi Demeke bare har fortsatt den journalistiske virksomhet han allerede drev da han var i Etiopia.

– I tillegg kommer at denne rettsmisbruksteorien er forlatt internasjonalt og brukes ikke lenger iblant annet EUs minimumsdirektiv, sier Humlen.

Abebe Alebachew Demeke flyktet til Norge i juni 2001 etter å ha blitt fengslet og mishandlet i hjemlandet. UDI avslo hans søknad om asyl i 2002, mens Utlendingsnemnda fattet sitt endelige avslag i juni 2006. Sist høst la Demeke personlig fram sin sak for nemnda, men resultatet var et nytt avslag. To omgjøringsbegjæringer som NOAS fremmet endte på samme vis i sommer.

Demeke arbeider for øyeblikket som Europa-reporter for radioen Addis Dimts, som har base i Washington.

Gratis hjelp

Advokatforeningens Aksjons- og prosedyreutvalg i utlendingsrett ble opprettet i februar i år og har i løpet av den korte tiden vurdert over 100 saker. Hittil har de bestemt å gå videre med 8-10 saker. Utvalget ble opprettet for å styrke rettssikkerheten og bedre mulighetene til å få prøvd rettslige saker innen dette feltet. Blir først en sak tatt opp, føres den fram til behandling etter såkalt «no cure, no pay».

– Vi mener det er viktig å ha en slik mulighet til å kontrollere forvaltningen på dette området. På mange måter er det litt revolusjonerende at en advokatforening starter et slikt prosjekt, sier Humlen.

Powered by Labrador CMS