Blankt felt i Klassekampen

Protest mot statens PR-strategi. – Et voksende korrupsjonsproblem, mener Braanen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På side fem i dagens Klassekampen står to spalter tomme, bortsett fra en forklaring der redaktør Bjørgulv Braanen protesterer mot at myndighetene målbevisst lekker saker til enkeltmedier.

Irritert

Bakgrunnen er Mannspanelets innstilling. Braanen mener statlige pr-rådgivere sørget for at konklusjonene ble servert Aftenposten og NRK på forhånd.

– Jeg har lenge irritert meg jævlig over dette, sier Braanen til Journalisten. – Private bedrifter får gjøre som de vil, men offentlig myndighet må behandle alle medier og borgere likt.

Redaktøren mener den samme forskjellsbehandlingen foregikk da Voldtektsutvalgets rapport ble lagt fram i januar. Utvalgsleder Rita Sletner og justisminister Knut Storberget stilte opp i VG dagen før innstillingen skulle presenteres.

Økende problem

Nasjonal transportplan ble ifølge fem fagbladredaktører lekket til NRK samme måned.

– Dette skjer i økende grad, sier Braanen. Han antar pr-rådgiverne i staten skaffer seg flere oppdrag på denne måten. Klassekampens redaktør mener det er et hevdvunnet prinsipp at offentlig informasjon skal formidles til alle medier, slik at borgerne får samme tilgang uansett hvilke medier de foretrekker.

Korrumperer

– Du kaller det et korrupsjonsproblem?

– Hvis godbiter eller nyheter som er egnet til å profilere statsråden deles ut selektivt, er det rimelig å anta at man velger medier der man regner med god behandling. I neste omgang vet mediene at hvis de leverer som forventet, får de mer.

Braanen innrømmer at slike hensikter vanskelig lar seg bevise og at lekkasjer også kan være resultat av iherdig journalistisk arbeid. Men han er ikke i tvil om at mange tilfeller av forskjellsbehandling skyldes en bevisst pr-strategi som svekker pressens kritiske potensial.

Powered by Labrador CMS