NJs forhandlere August Ringvold (t.v.) og Stein Svendsen forberedte seg tirsdag til forhandlingene i Dagbladet, sammen med NJ-klubbleder Turid Næss og medlem av klubbens forhandlingsutvalg, Kristoffer Egeberg. Foto: Birgit Dannenberg
Advarer mot kutt i goder
– Dagbladet vil tape mer enn de sparer på å kutte i de ansattes ferie og ulempetillegg, sier faglig sekretær i NJ, Stein Svendsen.
Han er forhandlingsleder for journalistene når Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening i morgen møter Dagbladets ledelse. I tråd med en bestemmelse i Journalistavtalen om at lokaloppgjør kan bringes inn for de sentrale partene hvis det er mistanke om at det ikke er ført reelle forhandlinger, skal NJ og MBL gjøre et forsøk på å rydde opp i flokene i Dagbladet.
Vil fjerne friuke
Ledelsen i Dagbladet brøt lønnsforhandlingene med både redaksjonsklubben og grafisk klubb 26. juni. Et av de sentrale stridstemaene i oppgjøret for journalistene er ledelsens krav om å fjerne en friuke fra lokalavtalen. Friuka er en kompensasjon for at medarbeiderne ikke krever betaling for den første påbegynte overtidstimen. I tillegg skal ledelsen ønske å justere ned ulempesatser og overtidssatser, samt vakttillegg for kveld og helg.
Ledelsens mål er ifølge Journalistens kilder å spare to til tre millioner kroner på kutt i journalistenes goder. For enkelte av journalistene i Dagbladet kan dette bety et tap av årlige inntekter på flere titusener av kroner. Redaksjonsklubben har beregnet at enkelte kan miste opptil 40.000 kroner i årlig inntekt.
– Uforståelig og unormalt
Oppgaven for NJ og MBL er å prøve å få de lokale partene til å finne en løsning på det havarerte lønnsoppgjøret. Det blir ingen enkel oppgave, for det er ikke tvil om at Dagbladet har store økonomiske utfordringer på grunn av opplagsfallet.
– De ansatte må være realistiske i forhold til de dramatiske endringene avisen opplever. Men det er både uforståelig og unormalt at arbeidsgiver går løs på opparbeidete rettigheter i lokalavtalene, sier Stein Svendsen.
Han mener at kutt i opparbeidete rettigheter kan få stor betydning for de ansattes motivasjon og arbeidsglede, og betegner ledelsens utspill som uklokt og ekstremt dårlig i økonomisk forstand.
Har unngått oppsigelser
– Den negative effekten på bunnlinjen vil bli større enn den besparelsen avisen oppnår ved å kutte i tillegg og fritid. De ansatte har allerede vært veldig konstruktive i å finne måter å spare penger på og dermed sikre gode løsninger i nedbemanningsprosessen. Dagbladet har unngått oppsigelser, noe som betyr mye for å opprettholde motivasjonen og som dermed gavner avisen. Derfor håper jeg ledelsen legger samme holdninger til grunn, ved å respektere opparbeidete rettigheter, poengterer Svendsen.
Slipper ikke friuka
Leder av redaksjonsklubben i Dagbladet, Turid Næss, fastholder overfor Journalisten at det er uaktuelt for klubben å gi fra seg den omstridte friuka.
– Den blir viktigere og viktigere for våre medlemmer, som opplever store belastninger knyttet til turnusarbeid, reiser og arbeidspress. Vi har forsøkt andre kreative forslag for å beholde friuka, og har strukket oss langt i forhold til spiselige løsninger. Men ledelsen har avvist å fire på kravet om å fjerne friuka.
Med så steile fronter er det opplagt at ansatte nærmest uansett kan oppfatte et eventuelt forhandlingsresultat som provoserende. På spørsmål om klubben vurderer å sende utfallet ut til uravstemning, svarer Næss:
– Det må være med i våre vurderinger. Vi får ta stilling til dette når vi vet utfallet. Medlemmene skal uansett være med på å godkjenne et eventuelt forhandlingsresultat.
Frys-løsning?
Etter det Journalisten forstår, har partene i forhandlingenes løp diskutert muligheten for en kompromissløsning, i form av en midlertidig suspendering av goder i lokalavtalen. Hensikten ville i så fall være å kople godene inn igjen når Dagbladets økonomi har bedret seg. Dette skal ledelsen ha avvist.
– Det er mange eksempler på at ledelse og ansatte i mediebedrifter er blitt enige om å fryse goder i trange tider. Det å drifte en redaksjon krever en personalpolitikk som ikke forsurer, men som støtter positivt opp om et kreativt arbeidsmiljø. Trivsel er en enorm produktivitetsfaktor, sier Stein Svendsen.
Vil ikke spå
Administrerende direktør Tore Stangebye i Dagbladet vil ikke spå utfallet av onsdagens forhandlingsmøte. På spørsmål om han ser muligheter for en frysløsning, svarer han:
– De sentrale partene skal vel først og fremst vurdere om det har vært ført reelle forhandlinger. Så får vi ta det derfra.