Dagsavisen på kulturell grunn

Dagsavisen tar steget vestover i Oslo og blir nærmeste nabo med Gyldendal, Aschehoug og Det Norske Teatret ved Sehesteds Plass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det blir flere kunstnere og færre fagforeningsfolk og politikere i nærområdet når Dagsavisen forlater Møllergata 39. De siste 11 årene har den tradisjonsrike avisen hatt tilholdssted et steinkast fra maktsentrene ved Youngstorget og regjeringskvartalet, og inntil 1988 var det tidligere Arbeiderparti-organet godt plassert i selve Folketeaterbygningen på Youngstorget.

Men nå er det nye tider, og for en selverklært kulturavis kan man knapt finne en mer sentral plassering enn Sehesteds Plass. Med adresse Kristian IV´s gate 13 får Dagsavisen de to store forlagene på den ene siden, og Det Norske Teatret rett over gata på den andre.

Kontrakten med utleieren, Flooors Management, er underskrevet, og lokalene skal nå totalrehabiliteres både inn- og utvendig før de om lag 100 medarbeiderne i Dagsavisen rykker inn.

– Unik plassering

– Vi flytter inn en gang neste vår og er svært fornøyde med å komme til et eget bygg inn mot Sehesteds Plass. Det er en unik plassering, slik vi ser det. Adressen midt i byen gir oss en verdifull synlighet, sier ansvarlig redaktør Carsten Bleness.

Dagsavisen har tidligere vurdert å flytte til Akerselva Atrium samtidig som Dagens Næringsliv neste vår, et prosjekt som måtte oppgis på grunn av plassproblemer. Også VG-huset i Akersgata har vært aktuelt, mens et tidligere rykte om samlokalisering med Dagbladet i Havnelageret viste seg å være grunnløst.

Omfattende motstand

Dagsavisen har holdt til i Møllergata 39 siden høsten 1997, da daværende ansvarlig redaktør og administrerende direktør Steinar Hansson flyttet bedriften tilbake til sentrum. I 1988 forlot avisen, som den gang het Arbeiderbladet, sine lokaler i Folketeaterbygningen og installerte seg i eget avishus på Hasle. Det skjedde etter omfattende motstand blant de ansatte.

– Det er fortsatt dype spor hos oss etter flyttingen til Hasle, sier Bleness.

Ikke øst-vest

Noe opprør er ikke å spore denne gangen. Lokalene i Møllergata er nedslitte og ikke spesielt godt egnet til avisdrift, og omgivelsene er sosialt sett noe belastet.

– Men er ikke Sehesteds Plass litt langt vest i byen for en radikal avis med de fleste leserne i Oslo øst?

– Vi har ikke skjelt til øst-vest skillelinjen. Den har liten betydning for oss i dag. Det har vært avgjørende å holde til så sentralt som mulig. De nye lokalene blir i tillegg skreddersydd etter våre behov, og vi får derfor bedre muligheter til å lage avis, sier Bleness.

I likhet med mange andre mediebedrifter satser Dagsavisen nå på åpent landskap for de ansatte. Ifølge Bleness blir leiekostnadene for de nye lokalene noe høyere enn Dagavisen betaler i dag.

Tømmes for medier

Møllergata 39 huser i dag også Avisenes Nyhetsbyrå, som er eid av A-pressen, og fagbladstiftelsen LO Media. A-pressen har nå planer om å samlokalisere alle sine virksomheter i og nær Oslo, og ANB forlater derfor trolig også Møllergata innen et par år. LO Media, som utgir fagblader for LO-medlemmer i privat sektor, slås sammen med Stiftelsen Aktuell (LO Stat) fra nyttår. Innen 2012 skal stiftelsene flytte sammen i nye lokaler i Møllergata 10.

Powered by Labrador CMS