Kulturministeren har nedsatt et utvalg som skal se på medienes ansvar på nett. Foto: Birgit Dannenberg.

Skal vurdere medieombud

Nå skal Giskes utvalg finne ut hvem som kan gå ytringer på mediene i sømmene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Trond Giske har lenge gjort det klart at han har vært bekymret for utviklingen i ytringer på nett. Spesielt har nettdebatten til tider gjort statsråden bekymret.

Begrense?

Da Journalisten gjennomførte et lengre intervju med ham på tampen av sommeren i fjor, ønsket han ikke å redigere nettdebatten, men var klar på at noe måtte gjøres.

– Nei, det har jeg ikke gjort meg opp en mening om, for jeg mener bloggdebatten har en veldig positiv side ved seg, den er umiddelbar, spontan og fri. Jeg bare konstaterer at det ikke ville sluppet til på papir og det derfor er laget noen nye grenser. Skadevirkningene av dette skal man ikke overdrive heller, for man tar det for det det er, sa han den gang.

Nå tar Giske tak og kulturdepartementet har fredag satt ned ett utvalg som skal gå ansvarsforholdene nærmere etter i sømmene.

Medieombud

Statsråden har tidligere også ymtet frempå om at det kan være behov for et medieombud som skal ivareta privatpersoners privatliv og ytringsfrihet på nettet. Et slikt ombud kommer trolig til å stå på agendaen til utvalget.

– Ser du av mandatet til utvalget så skal de blant annet vurdere hvordan enkeltpersoners personvern i mediene skal være. Vi har ikke lagt noen føringer eller forventninger. Utvalget har et mandat og må se på hva slags løsninger man skal ha, forklarer statssekretær Halvard Ingebrigtsen.

Statssekretæren forteller at det ikke er ventet noen konklusjon fra utvalget før i oktober neste år.

Ansvar

Utvalget, som skal ledes av advokat Janne Kristiansen, skal foreta en samlet vurdering av reglene om plassering av ansvar for ytringer i mediene.

– Behovet for en gjennomgang har sammenheng med at dagens regler er kompliserte og fragmenterte. På noen områder, f.eks. når det gjelder redaktøransvar på internett, er rettssituasjonen dessuten usikker, heter det i en pressemelding fra departementet.

I tillegg til Janne Kristiansen skal tidligere sjefredaktør i Adressa, Gunnar Flikke, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen Lars Arve Røssland, Ragna Aarli som er stipendiat ved Universitetet i Bergen, Svein Harald Brurås, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Guri Hjeltnes, professor Handelshøyskolen BI, Magne Lerø, redaktør Mentor Medier, professor Eli Skogerbø, ved Universitetet i Oslo, seniorrådgiver Christine Lie Ulrichsen Kredittilsynet, Rune Fløisbonn, medlem i personvernkommisjonen, avdelingsdirektør Kripos og tidligere leder i Norsk Journalistlag Ann-Magrit Austenå, som nå er assisterende generalsekretær, Røde Kors sitte i utvalget.

Powered by Labrador CMS