Kathy Lie sier SV vil be regjeringen om en forskriftsendring for å luke ut de som ikke bør få momsfritak.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsbudsjettet 2023
SV vil beholde momsfritaket – men ikke for alle
Øker pressestøtten med 58 millioner i alternativt budsjett.
Fredag la Sosialistisk Venstreparti (SV) frem sitt alternative statsbudsjett. Budsjettposten for mediepolitikk beløper seg til 563 millioner kroner, mens SV også ønsker å gi 58 millioner mer i pressestøtte enn hva regjeringen legger opp til i sitt budsjett.
Vil ha momsfritak
«En sterk og uavhengig presse er viktigere enn på
lenge. Etter at mediene har tapt store summer
på grunn av pandemi og tapte annonseinntekter,
øker vi pressestøtten, og opprettholder
momsfritaket på elektroniske nyhetsmedier», heter det i det alternative budsjettet.
SV går altså imot regjeringens forslag om å fjerne momsfritaket, som altså omfatter elektroniske nyhetsmedier som bruker lyd og levende bilder. Ifølge regjeringen har fritaket, som ble innført i 2016, vært kostbart. Fritaket er også blitt brukt til å kutte moms for TV-distributørene på sport og underholdning, mener regjeringen.
– Gledelig
SV ønsker altså å beholde fritaket og leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, sier til Journalisten at det er svært gledelig.
– Nå forventer
vi at regjerningen følger etter. Forslaget fra departementet mangler politisk
forankring og vil påvirke muligheten for utvikling av mediene dramatisk om det
blir gjennomført, sier han.
At momsfritaket i all hovedsak gagner de store TV-distributørene, er SV uenige i. Mediepolitisk talsperson, Kathy Lie, sier at i møte med mediebransjen har de erfart at mange små og mellomstore medier rammes dersom fritaket forsvinner.
Det plattformnøytrale fritaket var partiet selv med å få gjennomslag for tilbake i 2016, og Lie mener fritaket setter små og mellomstore mediebedrifter i stand til å drive innovasjon og nå unge folk.
– Få unge mennesker setter seg ned med papiraviser. De vil ha levende bilder og lyd, og vi mener det er bra at gode redaktørstyrte medier kan møte det behovet.
Et «men »for de store
SV har likevel registrert det regjeringen mener uheldige tilpasninger blant TV-distributører i sports- og underholdningspakker. Derfor vil SV legge inn en merknad om moms på avveie, sier Lie.
– Vi vil be regjeringen legge inn en forskriftsendring, som gjøre at fritaket treffer bedre, og da kan vi kan få luka ut sportspakker blant annet, sier hun.
Det gjøres imidlertid ikke over natta, og er dermed ikke inkludert i det alternative budsjettet, sier Lie.
– Regjeringen skal få oppdraget og tid til å gjøre jobben. Men da vil vi sitte igjen med mer penger, dersom vi får luka ut de som ikke bør få fritak. Så er det opp til regjeringa hvor raskt de får det til, avslutter hun.