Syriske journalister i livsfare

Utsatt også når de kommer seg inn i nabolandene, melder Reportere Uten Grenser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Syriske journalister som har flyktet fra krigen i hjemlandet, er fortsatt utsatt for fare i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia, ifølge organisasjonen.

Både lokale og utenlandske journalister blir regnet som legitime mål i Syria, der regjeringsstyrker, kurdere, opprørere og ulike jihadistgrupper kjemper mot hverandre. Journalister som har kommet seg ut, risikerer forfølgelse og undertrykkelse fra myndighetene i landene der de oppholder seg og fra andre, ifølge organisasjonen.

– Hundrevis av profesjonelle og andre journalister har flyktet fra landet fordi de var utsatt både for målrettet forfølgelse og den ekstreme volden i konflikten. Mange opplever vedvarende problemer og fortsetter å frykte for sikkerheten i landet der de har søkt tilflukt, sier gruppen som er kjent under den franske forkortelsen RSF (Reporters sans frontières).

RSF har produsert en rapport basert på intervjuer med 24 syriske journalister som lever i eksil i nabolandene.

– Retten til beskyttelse undergraves, og de har ikke samme tilgang til rettslig beskyttelse. De utnyttes i jobbsammenheng, og de risikerer vilkårlig pågripelse, fengsling og retur til Syria, heter det i rapporten.

Ekstremistgruppen IS har drept minst 27 journalister siden 2013, og minst 11 andre er savnet og fryktes omkommet, ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists. RSF sier minst 51 profesjonelle og 144 andre journalister er drept siden konflikten startet i 2011. Ytterligere 50 sitter enten i fengsel eller holdes som gisler av IS og andre væpnede ekstremistgrupper eller har simpelthen forsvunnet.

Powered by Labrador CMS