Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det var til tider gemyttelig da Fagpressen samlet de to politikerne sammen med TU-publisher Jan M. Moberg og Fagpressens Berit Nyman til debatt om digitalt momsfritak for medlemmene onsdag.
Annonse
Bakteppet er at nyhetsmediene allerede har fått innført nullmoms digitalt. Fagpressemedier er omfattet av momsfritak på papir, men ikke digitalt.
– Jeg mener dere har gode argumenter i debatten som vi skal ta til våren, sa Høyres mediepolitiske talsperson på Stortinget, Tage Pettersen.
Han viste til behandlingen av regjeringens oppfølging av Mediemangfoldutvalgets rapport som er ventet til våren, og som trolig behandles i Stortinget før sommeren.
– Jeg skal bidra til at man får en god diskusjon på dette temaet.
De to politikerne småkjeklet om hvor stor del Høyre har av æren for momsfritaket for brede nyhetsmedier.
– Tusen takk for at KrF og Venstre stod på. Trine Skei Grande har sagt at hun nesten måtte sette seg på forrige kulturministeren, sa Gharahkhani om det digitale momsfritaket for de tradisjonelle nyhetsmediene.
– Da sa hun ja, óg, svarte Pettersen, som til tider ble tiltalt som kamerat Tage av Gharahkhani til munterhet både i panelet og salen.
– Ja, men hun ble tvunget til det.
Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Masud Gharahkhani sa at hans parti vil at regjeringen skal utrede hvordan dagens momsfritak kan utvides til å gjelde for fagpressen, at det skal kunne notifiseres hos den europeiske konkurransemyndigheten ESA, og at det skal inn i revidert statsbudsjett til våren.
– Første året vil det være snakk om fire millioner kroner. Så vil det trappes opp. Jeg tror ikke det vil være de store budsjettdebattene om det heller. Vi må oppfølgingen av mediemangfoldets rapport på plass så fort som mulig så vi får politikk ut av dette.
– Du skal ikke se bort fra at vi klarer å bli enig om det, svarte Pettersen til applaus fra salen.
Ereksjoner og nyheter
Publisher Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad (TU) trakk under paneldebatten opp flere eksemplarer av papirutgaven av TU, og viste fram journalistikk som riksmedier har plukket opp - og som er momsfritt på papir, men ikke digitalt.
– Det begynner å bli en del utfordringer. Dette er saker de store mediene også har hatt. Ofte henter de stoffet fra oss. Det er momsfritt på papir, men ikke når vi sender det ut digitalt, sa Moberg.
Så trakk han frem eksempler på journalistikk fra tradisjonelle nyhetsmedier som er publisert momsfritt digitalt:
– Sexologen svarer. Får bare ereksjon når jeg er stående. Sånn gikk det med biggest loser-vinnerne. Det er ikke det at ereksjon og underliv ikke er viktig, men dette bærer jo helt galt av sted. Vi trenger ikke rapporten fra mediemangfoldsutvalget for å se hvor dette bærer. Vi fortsetter med papir, men det er ikke i tiden. Det er ikke lett å annonsefinansiere. Kostnaden blir for stor til at våre to store eiere kan gjøre den investeringen. Dette stopper helt opp. Da kan Finansdepartemente regne på provenyeffekten. Men det blir ingenting igjen hvis vi ikke får utviklet oss.
Annonse
Måtte selge TEK
Han satte TUs salg av tek.no til VG som et eksempel på en konsekvens av manglende digitalmomsfritak for hans magasin.
– For oss er dette en stor forskjellsbehandling som råvareleverandør til de store avisene. Vi måtte selge tek.no til VG for å klare oss. Det måtte vi kvitte oss med på grunn av det her. Vi trenger at det skjer noe.
Til Journalisten fastholder han at salget står i sammenheng med manglende momsfritak, om enn det ikke er direkte årssakssammenheng. Moberg sier at TU, som eies av to fagforeninger, trengte midler til nysatsing.
– Vi måtte fylle opp kassa. Og så fikk vi bra betalt.
Gharahkhani sa at han selv har sluttet å lese papiraviser for lenge siden, og at fagpressen må med som en del av den digitale utviklingen.
– Så får vi se når jeg og kamerat Tage blir enig i komiteen. Nå har du tatt meg i hånda og vi har bilder, da er det vanskelig å gå tilbake på det, sa Gharahkhani til latter fra salen.
– Vi mangler bare et lite vedtak her, så er vi i gang, avrundet Moberg debatten.