Fædrelands=vennen gjør Stortingets postjournal søkbar
På innsyn.no er det nå mulig å søke i Stortingets postjournaler tilbake til 2009.
Fædrelandsvennen fortsetter å bygge ut sin innsynsportal innsyn.no. Nå kan du søke i Stortingets postjournaler tilbake til 2009.
– Vi ble lei av å vente. I mange år har Stortinget lovet å være tilgjengelig med sin offentlige journal på nett. Presseorganisasjonene har etterspurt et søkbart system ved flere anledninger, men det har ikke blitt noe av. Ventetiden er over, skriver ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad i en pressemelding.
Stortinget gjør allerede postjournalene tilgjengelige på nett i form av pdf-er for hver dag. Men det er ikke mulig å søke på stikkord utover innenfor hvert enkelt dokument. Det gjør det vanskelig å få oversikt over saker som strekker seg ut i tid.
På innsyn.no har Fædrelandsvennen allerede gjort postjournaler fra sørlandskommuner, politidistrikter og universiteter søkbare. Frilansjournalist Tarjei Leer-Salvesen og utvikler Atle Brandt begynte før helgen å bygge på eksisterende løsning for også å gjøre Stortingets postjournal søkbar.
Det betyr at du nå for eksempel kan søke på «Vimpelcom» eller «pensjon» og få opp resultater fra Stortingets postutveksling tilbake til 2009.
Misfornøyd stortingsdirektør
Senest i 2009 gjorde Stortinget vedtak om gjøre journalen søkbar, ifølge tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy.
Stortingets direktør Ida Børresen hadde ikke hørt om løsningen på innsyn.no før Journalisten ringer for en kommentar mandag. Hun svarer slik på spørsmål om det ikke er pinlig at mediene fant en løsning på egen hånd:
– Jo, det er jeg ikke fornøyd med. Dette har tatt alt for lang tid. Det skyldes blant annet at vi har hatt et utdatert journalsystem, sier Børresen til Journalisten.
Hun lover imidlertid at ny løsning er på vei, og at Stortinget selv vil ha postjournalen søkbar fra 1. februar.
Innsyn.no jobber med å automatisere oppdateringen av journalene slik at de også ny postutveksling kommer inn i databasen. Inntil en automatisk tjeneste er på plass i løpet av noen uker sier Leer-Salvesen at han vil gjøre jobben manuelt minst en gang i uken.
Det er Fevennen som eier innsyn.no som finansieres av avisen og med støtte fra Fritt Ord. Løsningen er også premiert med Schibsteds innovasjonspris.
Teknologi
Ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad lover at tjenesten vil opprettholdes lenge.
– Dette betaler jeg gjerne for. Det koster ikke så veldig mye, sier Ljøstad.
Han er bare glad for at journalister i hele landet kan bruke innsyn.no.
– Dette er offensiv bruk av ny teknologi.
Øy har jobbet med å få til den søkbare databasen lenge. Han sier dagens løsning gjør det vanskelig å lete blant sakene.
– Det er viktig å ha søkbart for å søke i dokumenter som angår stortingsrepresentanter, pensjoner, det kan være reiseoppgjør og ansettelser på Stortinget, sier Øy.