Som Journalisten har fortalt den siste uken, er det brudd i de lokale lønnsforhandlingene til Edda-avisene Østlandets Blad og Haugesunds Avis. Men disse er ikke de eneste, i Skien har de ansatte i Varden besluttet at de ikke kan akseptere tilbudet fra ledelsen.
Ifølge Marit Schulstok, som leder redaksjonsklubben, ble det brudd i forhandlingene da ledelsen ga et tilbud på 1500 kroner flatt, i tillegg til å heve noen av de lavtlønnede. Det kommer i tillegg 10.025 kroner fra det sentrale oppgjøret. I 2009 gikk de ansatte med på et nulloppgjør. De hadde håpet på et bedre oppgjør i år, særlig fordi avisen går bedre enn budsjettert.
– Vi kan ikke godta dette og mener det blir feil når vi sammenligner tilbudet med det som er gitt i andre aviser, sier klubblederen.
Vanskelig
Forhandlingskomiteen har ikke kommet med noe motkrav til ledelsens tilbud. Det er ifølge Schulstok heller ikke gitt noen indikasjon som kan lede til enighet. Klubblederen sier hun ikke opplever forhandlingene som reelle og karakteriserer møtene mellom partene som underlige.
– Det har ikke nyttet å komme med argumenter for lønnsøkning. Uansett hva vi sier, så har de svart med tallene og sagt vi må få opp lønnsomheten. Hvorfor det er denne summen de lander på, vet jeg ikke. Vi opplever ikke at de har tatt hensyn til intensjonen om å minke lønnsetterslepet for journalister.
Det synes Lars Kise er rart, når man har skrevet under på en protokoll som viser at det har vært bevegelse fra begge parter.
Konkurranse
I fjor hadde Varden et driftsunderskudd på 4,6 millioner kroner, året før leverte Skiensavisen et driftsoverskudd på nesten 8,4 millioner.
Ansvarlig redaktør Lars Kise sier til Journalisten at han ikke synes tilbudet i Varden er spesielt dårlig om man sammenligner med andre aviser.
– Særlig når man vet hvor Varden står med tanke på konkurranse og lønnsomhet. Vi har budsjettert med et nullresultat. Når lønnskravet går høyere enn budsjett så sier det seg selv at vi ikke har mye å gå på.
Brudd
Bare et par hundre meter fra Vardens hovedkontor, holder Telemarksavisa til. Der leverte man et driftsoverskudd på 386.000 kroner i 2009. Resultat før skatt var på 2,2 millioner kroner, ned fra 7,6 millioner kroner i 2008.
Klubbleder Dan Hagen i TA forteller til Journalisten at de lokale forhandlingene brøt sammen bare minutter før fagbladet ringer. Tilbudet fra ledelsen var på 2.500 kroner flatt, langt lavere enn de ansatte hadde håpet på etter nulloppgjør i fjor.
Ifølge Hagen går det enda bedre i TA i år, i første halvår hadde avisen et overskudd på 4,3 millioner kroner.
– Det går så det griner etter, og flere ting som tyder på at reklamekronene kommer tilbake. Det er rart at ledelsen i TA ikke setter mer pris på den innsatsen vi gjør. Vi er skuffet, sier Hagen.
– Vi registrer at det er vanskelig oppgjør mange steder. Samlet sett har vi tilbudt våre journalister et oppgjør på 3,4 prosent, som vi mener er ganske godt oppgjør. Vi har respekt for at de har vurdert det annerledes og beklager at vi ikke er kommet fram til enighet, sier sjefredaktør Ove Mellingen.
Reelt
Klubblederen stiller også spørsmål om det i det hele tatt har vært reelle forhandlinger. Til det, mener Hagen, har vært for liten bevegelse i forhandlingene.
– Jeg vil påstå at det ikke har vært ført reelle forhandlinger, sier han.
Nå tygger Hagen på om klubben skal hente inn bistand fra sentralt hold, noe journalistavtalen åpner for. Han spør seg også om ledelsen oppfører seg som de gjør på grunn av føringer fra konsernet.
Sjefredaktøren sier til Journalisten at det har vært reelle forhandlinger, og at ledelsen har gjort flere kreative forsøk på å komme fram til en løsning.
– Men vi nådde ikke inn. Samlet sett gir dette likevel et samlet lønnstillegg på over 12.000 kroner, og i den situasjonen pressen nå er i, regner vi for det et godt oppgjør. Men vi skulle svært gjerne ha kommet til en enighet.
Mellingen forklarer at TA ligger etter budsjett på inntektssiden, men henter noe inn på kostnadssiden.
Gjennomsnittslønn før tillegg var på 343.661 kroner i TA og 389.865 i Varden i 2009.