Veteranen Finn Våga fra Stavanger Aftenblad går nå inn i sine siste måneder som landsstyrerepresentant i Norsk Journalistlag. Foto: Glenn Slydal Johansen
Veteranen Finn Våga fra Stavanger Aftenblad går nå inn i sine siste måneder som landsstyrerepresentant i Norsk Journalistlag. Foto: Glenn Slydal Johansen

Finn Våga gir seg etter 24 år som aktiv NJ-tillitsvalgt

– Greit å slippe nye krefter til, sier veteranen som overlevde kampvotering på forrige landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Finn Våga (56) er den fremste veteranen i Norsk Journalistlags landsstyre. Nå har han bestemt seg for at nok er nok. Våga har hatt NJ-verv som tillitsvalgt, både som klubbleder, lokallagsleder og landsstyremedlem, siden 1993. Det blir 24 års innsats når han går av på NJs landsmøte i mars neste år.

– Jeg har i dag meddelt valgkomiten at jeg ikke tar gjenvalg. En beslutning jeg tok i sommer, lenge før vi fikk to lederkandidater, sier Våga til Journalisten.no. Han jobber til daglig som illustrasjonssjef i Stavanger Aftenblad

Våga er en av de fire faste representantene som utgjør NJs sentrale arbeidsutvalg (AU), som behandler og innstiller saker til landsstyret. I et intervju med Journalisten.no nylig uttrykte Våga bekymring for NJs framtid, i kjølvannet av nyheten om at nestleder Hege Iren Frantzen stiller som motkandidat til sittende leder Thomas Spence på landsmøtet til våren.

Les mer om saken her: Veteranen Finn Våga frykter at lederstrid vil svekke NJ

– Spennende og lærerikt

– Hva var avgjørende for din konklusjon om å ikke stille til gjenvalg?

– Jeg har fått være med i spennende og lærerike verv i utrolig mange år. Det har vært meningsfullt og viktig. Jeg håper fortsatt å kunne bidra i NJ og for journalistikken, men nå vil jeg prioritere mer egen arbeidsplass og utøvelse av yrket. Etter snart ni år i AU er det greit å slippe nye krefter til.

Valgkomiteen i NJ vurderte Våga som en aktuell kandidat som nestleder i NJ i forkant av landsmøtet i 2013. Man han trakk seg fra den videre prosessen. Våga overlevde et forsøk på å kaste ham ut av landsstyret, under valgene på det forrige landsmøtet til NJ i mars 2015. En Oslo-basert gruppering forsøkte seg mot rogalendingen Våga.

Etter gjenvalgene av leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen gikk prosessen glatt inntil Geir M. Økland fra TV 2 gikk på talerstolen og foreslo daværende journalist i Dagbladet, Harald Klungtveit (32), inn på fast plassen i landstyret, som motkandidat til Våga.

Klungtveit var innstilt som 2. vararepresentant av valgkomiteen. Økland begrunnet forslaget sitt med et behov for foryngelse av landsstyret.

Støtteerklæringer

Forslaget utløste en flom av støtteerklæringer fra talerstolen til både Våga og Klungtveit.

Landsstyremedlem Stein Sneve fra Avisa Nordland viste til at Vågas hyppige bibelsitater og noe blomstrende retorikk gjør at han kan oppfattes som en råtass og slugger. Det må landsmøtet tåle, poengterte Sneve

Kampvoteringen viste et overveldende flertall for Våga. Han fikk 99 stemmer, mens 30 stemte på Klungtveit og åtte avsto.

Powered by Labrador CMS