Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Nestleder Hege Iren Frantzen utfordrer Thomas Spence om ledervervet i NJ. På det kommende landsmøtet i mars skal fagorganisasjonen velge ny lederduo og landsstyre.
Annonse
Men allerede nå – før valgkomitéen har hatt sitt første – har begge gitt valgkomitéens leder Sven Arne Buggeland beskjed om at de går for ledervervet. Frantzen har gitt beskjed om at det er uaktuelt for henne å fortsette som nestleder.
Da lederkandidatene møtte Journalisten onsdag ettermiddag prøvde de begge å tone ned dramatikken i en åpen kamp mellom de to det halve året fram til landsmøtet.
– Organisasjonen ledes av ledelsen, og alt går som normalt, sier Spence.
– Vi er voksne og profesjonelle. Dette håndterer vi fint, legger Frantzen til.
Spence sier at han har gitt valgkomitéen beskjed om at han stiller seg til disposisjon. Frantzen slår fast at 4 år som nestleder er nok.
– Jeg er klar for nye arbeidsoppgaver. Det har jeg gitt beskjed om, og det sånn man gjør det i et demokratisk system, sier Frantzen.
Sunnhetstegn med åpen debatt
Hun har faktisk sittet i NJs landsstyre lenger enn Spence. Hun ble valgt inn i 2007 da hun var nestleder i NRKJ, mens Spence ble valgt inn som nestleder i 2009. Han var da leder av Oslo Journalistklubb og jobbet i Schibsted-eide Aftenposten.
Både Spence og Frantzen håper folk engasjerer seg i debatten om hvem som bør overta ledervervet.
– Det er et sunnhetstegn, sier Frantzen.
På spørsmål om hvordan det blir for begge kandidatene å finne nestledere som kanskje kommer fra den motsatte leiren, svarer kandidatene at de forholder seg til valgkomitéen.
– Bibelen har et ord som sier hver dag, sin plage. Så dette får man ta som det kommer, sier Spence.
– Valgkomiteen har sine retningslinjer å jobbe etter. Og det kommer de til å gjøre på en god måte og sørge for at vi er representert fra nord til sør med ulike mediekonserner og kjønn også videre.
Annonse
Jobber med vedtatt
Landsstyremedlem Finn Våga etterlyser i Journalisten onsdag et manifest fra Frantzen på hva det er hun vil med NJ fremover. Hennes svar er å trekke NJ i en litt annerledes retning enn den har hittil.
– Det er sånn at jeg og Thomas har jobbet ut fra den politikken som landsmøtet har vedtatt. Og som vi har vært med å fremme og vedta i landsmøtet de siste fire årene, og det står vi selvfølgelig bak begge to. Men jeg tenker at NJ skal prøve å gjøre noe litt annet fremover, og det vil jeg fremme for landsstyret og landsmøtet fremover, sier Frantzen.
Hun mener organisasjonen har gjort en riktig prioritering med å fokusere på nedbemanningen i bransjen vår. Men hun er like opptatt av de som er igjen.
– NJ skal fortsette være veldig opptatt av nedbemanningen, men også av de som er igjen rundt i redaksjonene. Hvordan de skal kunne forvalte journalistikken med færre folk og trangere kår. Og så er jeg bekymret på journalistikkens vegne. Jeg møter mange kolleger som sier de ikke lenger har tro på bransjen vår. Det syns jeg er farlig. Vi må være de første som har tro på vår bransje og de første som slåss for den. Vi som organisasjon må jobbe for at journalistikken både er et yrke vi kan fortsette å være stolt av og leve og stå i både som 25-åring og som 65-åring. Det syns jeg er viktig.