Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen måtte tåle mange kritiske spørsmål under årsmøtet i NRKs Journalistlag onsdag. Foto: Glenn Slydal Johansen

Kringkastings=sjefen avviser krise i NRKs personalpolitikk

KLEKKEN (Journalisten:) Men til tross for at han fikk høre mange eksempler fra ansatte, kjenner han seg ikke igjen i at personalpolitikken i NRK er brutalisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag var det kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens tur til å bli grillet av tillitsvalgte på årsmøtet til NRKs Journalistlag (NRKJ). 

I likhet med tre av sine programdirektører avviste k-sjefen NRKJ-leder Richard Aunes påstand om at personalpolitikken i NRK brutaliseres gjennom for dårlig involvering i omstillingsprosesser og vanskeligere kår for ansatte til å avtale avspasering, velferdspermisjoner også videre.

Spent på betydning

Etter en over to timer lang utspørring fra et par titalls tillitsvalgte, som vi snart skal komme tilbake til, oppsummerte Eriksen seansen overfor Journalisten med at det gikk som forventet.

- Det var lagt opp til det på forhånd, og det som skjedde her i dag var preget av det, sier Eriksen med henvisning til Aunes utspill i Journalisten i forrige uke.

- Men er det ikke alvorlig og skadelig for NRK når det er en slik avstand som det fremstår som her?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Det er mange enkeltsaker som jeg ikke kan ta stilling til. Dette er ingen krise for NRK, men vi må ta det på alvor.

NRKJ-lederen sier etter seansen at han ser fram til å se om NRKs toppsjef har lyttet til tilbakemeldingene han fikk.

- Det blir spennende å se om det får noen betydning. Salen mener det er noen utfordringer og at rammene for personalpolitikken er svekket. Det ansvaret ligger hos kringkastingssjefen, sier Aune til Journalisten.

Oppfordret til å ta opp saker

Når vi spoler to timer bakover i tid tegnet kringkastingssjefen et bilde av en konkurransesituasjon som NRK ikke har kontroll over, og som NRK må omstille seg raskere for å møte, som et svar på kritikken. Han viste blant annet til ferske tall om en nedgang i seeingen på tradisjonell TV i oktober fra for et år siden.

- Hvis det seermønsteret fortsetter kommer innholdet dere produserer til å bli mindre og mindre viktig fordi det ikke når fram. Det er et faktum, det er ikke noe å være uenig i, sa Eriksen.

Han sa at det skjærer ham i ørene når han hører ordbruk som brutalisering av arbeidslivet i NRK. 

- Vi driver ikke med bruk og kast, og vi kaster ikke folk på døra. Jeg forbeholder meg retten til å være uenig. Vi driver gode og involverende prosesser i NRK, sa han, og la til at det ikke betyr at han ikke ønsker korrektiver fra NRKJ-lederen og ansatte generelt.

- Selv om det er fire dører inn til meg, så står den åpen. Kom igjen! Stopp meg i gangen.

Hallvard Norum fra Dagsnytt-klubben vakte munterhet i salen da han omtalte bruk og kast av vikarer som “irrasjonell reprodusering av opplæringskostnader”. Foto: Jane Rasmussen/NRKJ

Irrasjonell reprodusering av opplæringskostnader

Eriksen viste til publikums oppslutning om programinnhold, omdømmemålinger i befolkningen, målinger av trivsel blant ansatte og rekrutteringsprosesser for å underbygge et bilde om at ingenting tyder på at NRK er en arbeidsplass folk mistrives på.

Tillitsvalgte fra avdelinger som Dagsrevyen, Dagsnytt, ulike distriktskontorer, Tyholt, Dokumentar og samfunn og Sápmi som tok ordet og utfordret Eriksen på en rekke spørsmål.

Hallvard Norum fra Dagsnytt-klubben var en av de som vekket liv i salen da han kritiserte NRKs bruk av vikarer.

- Folk kommer inn, da har de først lav produktivitet. Så kommer de opp og stå. Men da får de beskjed om at det ikke er plass til dem. Så hentes en ny inn som må læres opp. Vi kan godt la være å kalle det bruk og kast, og heller kalle det irrasjonell reprodusering av opplæringskostnader, sa Norum til klapping fra salen.

Han fikk svar fra personaldirektør Olav Nyhus om at vikarbruken de senere årene har gått ned i NRK, men at det alltid vil eksistere et visst behov for midlertidige i en organisasjon med rundt 3.500 ansatte.

- Midlertidigbruken vår har vært for høy. Men jeg har aldri vært i en bedrift som har løst det ved å ansette flere faste, fulgte Eriksen opp.

To lønnssamtaler

I likhet med møtet med programdirektørene dagen i forveien kom spørsmålet om hvorfor tillitsvalgte ikke får delta i lønnssamtaler og romjulssendinger opp som tema.

- For meg er det helt utenfor min forestillingsevne at noen er imot at vi skal levere til publikum i jula. Og jeg ville strøket ordet om at det “plutselig” kom opp. 3 måneder i forveien er ikke jula “plutselig” der, sa Eriksen.

Når det gjelder lønnssamtaler slo både han og Olav Nyhus at praksisen med individuelle lønnssamtaler er kommet for å bli.

- Jeg syns ikke det er en god kultur å starte lønnssamtaler der tillitsvalgte får være med.

Men samtidig åpnet Eriksen opp for at dersom en ansatt føler seg urettferdig behandlet eller det er systematisk svikt, så skal en tillitsvalgt få være med.

- Da tar vi to møter i stedet for ett, fulgte NRKJ-leder Aune opp til munterhet fra salen.

Det ble fra salen også nevnt eksempler med at ansatte skal ha gått gråtende ut av allmøter og avslag på forespørsel om fri til konfirmasjon og begravelser. Men Eriksen avviste å gå inn på slike saker.

- Jeg kan ikke forholde meg til beskrivelser av enkelttilfeller, det ville være fullstendig feil av meg. Men i enhver bedrift vil det være enkelttilfeller. Så har jeg lært meg at den typen historier alltid har to sider.

Skryt til Sporten

Mer overordnet sa Eriksen at NRK står overfor mange krevende diskusjoner også fremover. Tre stikkord var å levere på nyheter, mobile plattformer og å nå de unge som store utfordringer.

- Det blir utrolig vanskelig å gjenvinne posisjonen om vi mister publikum de neste årene. Hvordan ser NRK ut om fem år? Jeg aner ikke. Men jeg kan si mye om hvilke egenskaper vi må ha som organisasjon. Det er høyere tempo, og gradvis å endre kompetanse. Vi må være bli fleksible til å flytte ressurser raskt og bli mer fokuserte og mindre komplekse. Vi bruker for mye tid på å omstille en stor organisasjon i dag.

Eriksen trakk fram Sporten som en organiasjon som har klart nettopp å endre seg i et marked der kostnadene til rettigheter blir stadig høyere.

- Sporten har blitt flinkere til å utnytte rettighetene bedre.

Anne Næsheim fra NRK Hedmark ga en beskrivelse av en hverdag der alt går fortere og at de ansatte føler de gjør for mye.

- Vi har ledere som ikke tar prioriteringene for oss. Det handler ikke om motvilje, men om å prioritere slik at vi klarer å nå de målene vi ønsker og som dere har satt, sa Næsheim.

Det sa k-sjefen seg i stor grad enig i.

- Men det er et kulturspørsmål. Dere vil ikke ha en leder som sier “nå er verden sånn”, “nå gjør vi sånn”. For da kommer vi til å gjøre mye feil.

Her kan du se opptak av hele seansen:

Powered by Labrador CMS