Skjermdump fra Danmarks Radios TV-avisens bruk av Kvakkestads video.
Danmarks Radio betaler for tyveri av dronevideo
Men hysj hysj, for egentlig ville DR at avtalen skulle være hemmelig.
Litt over en måned er gått siden danske og norske Journalisten omtalte Danmarks Radios (DR) tyveri av 15 år gamle Mathias Kvakkestads dronevideo fra YouTube. Gutten hadde filmet over nabolaget han befant seg i da han var på ferie i Danmark.
LES OGSÅ: Danmarks Radio «stjal» sønnens ferievideo. Far svarte med å kreve 200.000 i erstatning
Motsvaret fra Danmarks Radio var på 4.500 kroner. Et beløp guttens far, Thor Kvakkestad, mente var altfor lavt. Han modererte seg fra 200.000 kroner til 12.500. I mellomtiden fant danske Journalisten ut at videoen til Mathias Kvakkestad etter alle solemerker er ulovlig.
LES OGSÅ: Dronevideoen Danmarks Radio «stjal» var ulovlig
Filmen er ulovlig fordi dronen fløy over byområdet i Aarhus uten tillatelse. Ifølge regler fra danske myndigheter var det i 2015 ikke lov å fly i byområde uten tillatelse. Den hadde ikke Kvakkestad.
– Min sønn var selvfølgelig ikke klar over det, og selv om flygningen var ulovlig anser jeg selve opptaket som lovlig, sier hans far Thor Kvakkestad i en e-post til danske Journalisten.
Siden da har Kvakkestad senior og Danmarks Radio klart å komme til enighet om kompensasjon for bruk av videoopptak uten tillatelse.
I en epost fra seniorkonsulent Else Helland ved juridisk avdeling i Danmarks Radio til Kvakkestads medspiller heter det at de i DR ikke er enige i utregningen for kravet, men er innstilt på å betale 6.000 kroner. Under forutsetningen at avtalen er fortrolig.
Avviser fortrolighet
Kvakkestad takker ja til oppgjøret, men at avtalen skal være hemmelig er han ikke spesielt fornøyd med.
– Jeg er fullstendig rystet over at et presseorgan som DR vil pålegge meg og min mindreårige sønn taushet om denne godtgjøringen. DR er en del av den frie presse og burde heller vært opptatt av at saker som denne opplyses så godt som overhodet mulig overfor den danske befolkning. Man skulle nesten tro at DR spekulerer i å kunne fortsette å stjele åndsverk fra andre fremfor å produsere dette selv, skriver han i en epost til DR.
Et døgn senere frafaller DR ønsket om å holde avtalen hemmelig. I en ny epost skriver Helland at det i dette tilfellet kan kravet om fortrolighet droppes. Selv om det er vanlig å kreve i Danmark.
– Vi har dog intent å skjule. Vi har beklaget at utnyttelsen av video skjedde uten samtykke, og vi mener vi betaler et rimelig vederlag og godtgjørelse, skriver Helland.
– DR har endelig kommet seg ut av Molbolandet og dropper nå sitt usedvanlige merkelige krav om hemmelighold og hysj hysj. Vi er glade for denne åpne løsning og vi vil selvfølgelig fortsatt mene at “det er deilig å være norsk i Danmark”.