Thorbjørn Jagland. Arkivfoto: Helge Øgrim
Jagland med bredside mot Faktisk.no
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er kritisk til Faktisk.no-prosjektet, som han blant annet mener gjør politikere redde for å uttrykke seg
Det formidler generalsekretæren i en lengre Facebook- melding fredag formiddag.
Som eksempel viser han til faktasjekken av Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som uttalte at det å bygge et Ikea-varehus på Delijordet i Vestby, ville føre til en nedgang i kornproduksjonen som tilsvarer 50.000 brød årlig.
«Etter å ha sett oppstarten kan det tyde på at prosjektet blir «fake». Det første de gjorde var å henge seg opp i en uttalelse fra Sps Vedum om en jordvernsak i Vestby. Høyst tvilsomt hva som er en sikker fasit her», skriver generalsekretæren.
Denne typen faktasjekker frykter han at fører til at Faktisk.no blir en «domstol», også i saker der det ikke finnes noen absolutt sannhet. Dette mener han i tur fører til at politikere blir redde for å uttrykke seg.
Uvant
Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg tror generalsekretæren misforstår poenget med faktasjekk-tjenesten.
–Vi sjekker kun påstander, og ikke politikk, sier han til NTB.
Videre forklarer han at årsaken til at påstanden fra Vedum ble vurdert som «Faktisk helt feil», var at SP-lederen ikke hadde tatt med forutsetningen om at matjorda skulle flyttes og dobles i eksempelet han trakk fram. Denne typen faktasjekker tror han ikke skremmer politikerne.
–Det tror jeg ikke blir et problem, og det er i hvert fall ikke vår hensikt å skremme noen som driver politikk. Men det kan drives med presisjon og forbehold, og på et felles faktagrunnlag. Det er det eneste vi er opptatt av, sier han.
Misliker falske nyheter
Jagland er også kritisk til begrepene «falske nyheter» og «faktasjekking», og det han mener er en for upresis definisjon av hva «falske fakta» er. Dette mener generalsekretæren «brukes til å sette til side alt og alle man ikke liker.»
–Det gjør vi ikke. Vi driver ikke politikk. Det skal jeg sørge for, svarer Egeberg, som også misliker bruken av begrepet «falske nyheter».
–Såkalt falske nyheter er noe annet enn det vi har undersøkt til nå, men det skal vi også gjøre. Vi mener imidlertid ikke at verken norske politikere eller norske medier driver med falske nyheter, sier Egeberg, og legger til:
–Vi har så vidt begynt med dette. Vi startet opp på onsdag, og jeg syns det er tidlig at Thorbjørn Jagland og eventuelt andre dømmer hva Faktisk skal være etter to dager.
Pressekritikk
Jagland antyder også at pressen bør bruke mer tid på å jobbe med det han beskriver som større problemer enn det faktasjekkerne bruker tid på.
Blant annet viser han til vedtaket i FNs hovedforsamling som forbyr atomvåpen, som han mener knapt nok dekkes i pressen. Generalsekretæren er også kritisk til at det «daglig» skrives at problemene mellom Norge og Kina begynte med Nobelkomiteens valg av Liu Xiaobo.
–Denne delen av kritikken treffer ikke helt oss, men det er vanskelig å være uenig i at dette er viktige saker. Men man kan dekke disse sakene samtidig som man driver faktasjekk. Valgkamp og valgkamputspill er viktig, og at politikerne holder seg til fakta når de skal overbevise velgerne, må være grunnleggende for vårt demokrati, sier Egeberg.
Han påpeker også at han har stor respekt for Jagland og Europarådet, og at både generalsekretæren og EUs eksperter på internett, mediefrihet og ytringsfrihet er hjertelig velkomne på besøk til Faktisk.nos lokaler.