Stortingsrepresentantene mener Regjeringen ved kulturminister Thorhild Widvey burde lytte til Stortinget i spørsmålet om moms. Det nærmer seg flertall for null-moms. FOTO: Birgit Dannenberg
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Etter at den borgerlige regjeringen la fram sitt statsbudsjett hvor det ble foreslått en felles lavmoms, har flere i bransjen ytret sin skuffelse. De ønsker nullmoms for både analoge og digitale plattformer.
Annonse
Også de rødgrønne har argumentert både for nullmoms og for et tverpolitisk medieforlik i Stortinget. I Arbeiderpartiet er et eget medieutvalg i gang med å drøfte hvordan skape best mulig villkår for mediene også i fremtiden.
– En plattformnøytal null-moms kan være nødvendig, men da må det også stilles krav til medieeierne og til journalistikken, har mediepolitisk talsmann Arild Grande i Arbeiderpartiet tidligere sagt til Journalisten.
Grande ser for seg at det kan være aktuelt å stille krav om egenprodusert innhold til dem som skal omfattes av momsgoder.
Arild Grande
– Færre ansatte øker omfanget av klippjournalistikken. Økte innholdskrav kan føre til økt bemanning, noe som igjen kan styrke journalistikken.
Avgiftslette
Under interpellasjon på Stortinget tirsdag mente Grande at kulturminister Thorhild Widvey burde lytte til Stortingsflertallet før regjeringen notifiserer en lavmoms på åtte prosent til EU. For på Stortinget er det flertall for nullmoms dersom også KrF går inn for dette. Etter det Journalisten kjenner til, vil partiet gjøre nettopp det.
Widvey gjorde det klart overfor representanten Grande at hun er sitt ansvar som medieminister bevisst og vil sikre en sterk og differnsiert presse. Dette er hennes hovedoppgave som mediminister. Statsråden holdt likevel fast på lavmoms.
- Norske mediehus har gode forutsertninger for å sikre nye foretningsmodeller. Det viktigste regjeringen kan gjøre er å gi bransjen handlingsrom. Men det er bransjen selv som må definere sin plass i den nye medieøkoniomien. Det kan ikke vi gjøre. Men vi kan legge til rette for dette, svarte Widvey fra talerstolen.
Hun la til at lavmoms er viktig for bransjen og kan bidra til nye forretningsmodeller og åpne for større betalingsvilje. Siden de største inntektene kommer på papir, sa statsråden, vil det også være en overgangsperiode på fem år.
- I den tiden får papiravisene avgiftslette. Regjeringens løsning fører til at mediebransjen blir unntatt avgiftsregimet.
Annonse
Dramatisk
I DN tirsdag ble det også klart i en kommentarartikkel at Venstre går for nullmoms, stikk i strid med regjeringen - som partiet samarbeider med.
Terje Breivik
- Norsk mediebransje er i krise. Det er ikke leserne som blir borte, men annonseinntektene, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til Journalisten og legger til:
- Dramatikken i mediebransjen gjør at den frie og uavhengige journalistikken, en av pilarene i demokratiet, står på spill. Stortinget slo i 1969 fast at vi ikke skulle avgiftsbelegge kvalitetsjournalistikk. Venstre vil bidra til at prinsippet blir videreført i Grunnlovsåret 2014, sier Breivik.
Mot flertall
Mediepolitisktalsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF sa under interpellasjonen at én ting skal statsråden ha, hun har aldri lovet 0-0 moms, men lavmoms.
- Men nå er nullnull lagt på bordet, og det er riktig som statsråden påpeker at bransjen selv tidligere har tatt til orde for 8-8. Men så har situasjoen endret seg radikalt. Dermed må det være lov å diskutere andre former.
- Jeg er glad for de signaler som er kommet fra Venstre om å ta til orde for nullnull. Kanskje er det fornuftig at statsråden når hun skal notifisere, heller notifiserer prinsippet om likmoms og ikke størrelsen på momsen. Det kan være at stortingsflertallet ønsker seg noe annet enn 8-8.