Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Denne saken er fra arkivet, og vi tar forbehold om at noen av podkastene i oversikten ikke lenger produseres. Lista er riktignok oppdatert i juli 2020, med noen av de nyeste tilskuddene til mediepodkast-universet.
Det finnes podkaster om det meste, også etter hvert ganske mange for dem som liker å «nerde» på mediefeltet. Journalisten har forsøkt å samle så mange mediepod'er som mulig for å gi deg oversikten.
Vi gir deg tre sterke anbefalinger, og deretter en liste i alfabetisk rekkefølge. Kanskje du finner en ny favoritt!
MEDIEKRITIKK: Alltid relevante, alltid kjempekritiske, alltid morsomme. Slik beskrives On the Media på Facebook-gruppa Podkasttips Frekvens + Filt. Podkasten tar for seg kontroversielle medierelevante temaer med stor åpenhet, og har vunnet mange priser, blant annet for sin mediekritikk. De besøker Puerto Rico etter svært sprikende tall på døde etter orkanen Maria, de gir en 13 minutters guide til å forstå nyheter fra amerikansk høyesterett og de snakker med Seymour Hersh, som ser tilbake på et halvt århundre som undersøkende journalist – for å nevne tre nylige episoder.
MEDIER GENERELT: Dette er Journalisten-redaktør Rogers favoritt. I all hovedsak en podkasten med interessante mennesker fra mediebransjen som blir intervjuet i studio av Kafka – noen ganger fra scenen. Her er det ikke kun «redaktørstyrte» medier, men også noe teknologi, aktuelle bøker, enkelte filmer og serier – og innimellom også folk som jobber med annonser og abonnement. Alltid gode og interessante intervjuer.
FOTO: Dokumentar- og portrettfotograf Ben Smith i timeslange, dyptgående samtaler med fotografer i verdensklasse, om livet, ideer, menneskemøter, jobben og selvsagt bildene. Vi får møte alt fra etablerte prisvinnende fotografer til de unge lovende talentene. Christopher Anderson, Carolyn Drake, Paul Lowe, Vanessa Winship og Anastasia Taylor-Lind er blant hans nylige gjester.
MEDIER GENERELT: Sosiale medier, ikke-sosiale medier, harde nyheter, falske nyheter. Dette er BBCs pod om revolusjonen i media, med kanalens egen medieredaktør Amol Rajan. Mange aktuelle saker, og til tider veldig spennende folk i studio. Kan bli litt mye debatt.
FAKE NEWS: Ikke en hel podkast, men en enkeltepisode fra Radiolab om hvordan det snart vil være mulig å forvrenge video- og lydopptak på enkelt og troverdig vis, og fake news bare eksploderer.
MEDIER OG DIVERSE: David Skaufjord utforsker det meste ved hjelp av en ny gjest i hver episode. Med hans bakgrunn i film og TV, tegneserier, radio, populærpsykologi, komparativ mytologi og teknologi, blir det ofte møter med mennesker fra disse feltene.
MEDIEFOLK: Digidays sjefredaktør Brian Morrisey intervjuer sentrale personer i mediebransjen. Mange fra kommersiell side og toppledelse, men mye å lære for alle som er opptatt av hvordan vi skal finansiere journalistikken fremover.
FRILANSING: En norsk podkast om hvordan det er å jobbe som frilanser innenfor den kreative sektoren i Norge, om alt fra kreative prosesser til regnskapsføring. Blant annet snakker podkastskaperne Hanna von Bergen og Christina Skreiberg med frilansjournalister og -fotografer, og med eksperter innen alt det praktiske rundt frilanslivet. Kan også høres her på Journalisten hver fredag.
ENDRINGER I MEDIENE: Denne amerikanske podkasten tar for seg endringene i digitale medier. Gjennom intervjuer med journalister akademikere, forfattere og andre mediefolk., ser de på hver enkelts rolle i endringene, og på større områder i bransjen.
MEDIER GENERELT: NRKs eneste faste radioproduksjon om mediene går på P2, men finnes også som podkast. Noen av de siste episodene har handla om livsynsjournalistikk, Tidal-avsløringa til Dagens Næringsliv og offentlighetsloven.
STORE JOURNALISTIKKPROSJEKTER: Intervjuer med journalister som jobber med «store prosjekter», fra blant andre New Yorker, New York Times, Buzzfeed, Wired og Bloomberg. Hvordan sortere alt materialet ditt? Hvordan skape følelser hos leseren? Hvordan komme rundt kleinheten når du må bruke mye tid med fremmede? Hvordan gjøre en historie relevant? Hvordan holde motivasjonen oppe?
MEDIEFOLK: En-til-en-intervjuer med sentrale personer i mediebransjen, der de forteller om sin egen karriere. Blant annet Lionel Barber, sjefredaktør i Financial Times og Les Hinton, tidligere publisher i Wall Street Journal og tidligere redaktør for flere Murdoch-aviser. Flere redaksjonelle, men også andre mediefolk.
MEDIER GENERELT: I denne podkasten fra vår konkurrent, intervjuer redaktør Erik Waatland aktuelle personer i og utenfor norsk mediebransje om medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, sosiale medier, samfunn og teknologi. De rekker innom litt personlig og litt faglig, i løpet av de 30-40 minutter lange episodene.
JOURNALISTIKK OG KOMMUNIKASJON: Danmark Radio P1s mediemagasin om grenselandet mellem journalistikk, offentlighet og kommunikation. Programleder Lasse Jensen styrte debatten fra 2001 til 2013. Nå ledes det av Kurt Strand.
PRINT: Radioprogram og podkast på den digitale radiokanalen til magasinet Monocle. Her snakker de kun om produkter på print – fra glossy motemagasiner til dagligdagse nyhetsaviser.
FOTO: National Geographic Creative-fotograf Robin Moore startet podkasten som en unnskyldning til å spørre andre fotografer de vanskelige spørsmålene han selv ønsket svar på. I samtaler med innflytelsesrike fotografer undersøker han hvordan de mestrer og gir mening til jobben deres som visuelle historiefortellere.
PRESSEDEKNING: Kommenterer pressedekningen på aktuelle saker i amerikansk media, som hvilken rolle journalisters spilte i Bill Cosby-saken og hvordan media har normalisert sportsgambling.
TEKNOLOGI: En annen podkast fra Recode. Programleder her er Kara Swisher, en av de mest kjente teknologijournalistene i USA. Mye handler om teknologi, men det hender det også er mediefolk med. For eksempel journalist og redaktør Tina Brown, som blant annet har jobbet i Vanity Fair, New Yorker og Daily Beast.
KVINNER I MEDIEBRANSJEN: Norsk podkastserie om kvinner i mediebransjen. Vi møter dyktige kvinner som jobber innen media, reklame og kommunikasjon. Inspirerende karrierehistorier, ispedd innsikt og gode råd, fra blant annet journalist og SKUP-leder Silje Skiphamn, sjefredaktør Veronica Solheim og kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland.
INTERVJUTEKNIKK: Program og pod om intervjuteknikk. Programleder Jesse Thorn møter de beste intervjuerne som snakker om deres karriere og drivkraft, og deler sine teknikker og filosofier rundt det å intervjue. Gjester som Larry King, Terry Gross, Werner Herzog og Audie Cornish.
JOURNALISTIKKENS UTFORDRINGER: Podkast som greier ut om journalistikkens største utfordringerog problemer, som hvordan få publikums oppmerksomhet i dagens mediebilde og hvordan takle falske nyheter.
JOURNALISTIKK: Eva Sannum, Svein Tore Bergestuen og Christian Lyder Marstrander lager sammen denne podkasten for alle som er nysgjerrige på hvordan journalistikken blir til. Podkasten hadde premiere 1. mai 2020, og har blant annet snakket om hvorfor mediene gjør feil, anonyme kilder, og utenriksjournalistikk.
FORTELLENDE JOURNALISTIKK: Tampa Bay Times' podkast om fortellende journalistikk, med prisvinnende journalist Lane DeGregory, som foretrekker å skrive om folk som lever i skyggen. Om redigeringsprosess, skriveprosess, å finne stemmen sin, å veilede redaktøren sin, og om å skrive en historie som kan knuse hjertet ditt. Les også Journalistens intervju med henne her: Bruker ti ganger så lang tid på å skrive åpninga, som hele resten av reportasjen
Stor takk til medlemmer av gruppa Podkasttips Frekvens + Filt og andre tipsere for gode innspill til denne oversikten.