Tor Andersen, gründer og redaktør for Ordentlig Radio, sender fra 5. etasje i det gamle flytårnet på Fornebu. Foto: Bjørn Åge Mossin

Tor i tårnet er på lufta - P4-veteranen startet Ordentlig Radio med Øystein Sunde

Tor Andersen og en rekke kjente artister satser på musikk og journalistikk døgnet rundt fra gammelt flytårn på Fornebu.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er litt mindre enn Marienlyst, flirer Tor Andersen - 68 år og egentlig pensjonist - der han sitter ved det beskjedne miksebordet i et like beskjedent radiostudio i 5. etasje i det gamle flytårnet på Fornebu. Fredag gikk den første sendingen fra det kjente landemerket utenfor Oslo, via nett, DAB og applikasjon.

Andersen og produsent Lars Ulseth er fortsatt opptatt med å installere utstyr og sette på plass inventar, etter at fire år gamle Ordentlig Radio flyttet fra sine tidligere lokaler på Bærums Verk. I tårnet og bygningene rundt har en rekke artister og kunstnere etablert seg med arbeidslokaler.

Åse Kleveland som nabo

I flygeledernes tidligere utsiktsrom, glasskuppelen øverst i 8. etasje, holder Åse Kleveland til. Gitaristen Frode Alnæs finner vi i 2. etasje i et av nabobyggene. Ordentlig Radio planlegger også tv-programmer fra Klevelands toppetasje i tårnet, med utsikt over det gamle flyplassområdet som nå huser både boliger og næringslivsgiganter som Telenor.

Flyttingen til Fornebu ble først omtalt av Askeravisen/Bærumsavisen og Budstikka.

Produsent Lars Ulseth og redaktør Tor Andersen har presset et radiostudio og kontor inn i et beskjedent lokale i det tidligere flytårnet. Foto: Bjørn Åge Mossin

Andersen forteller at han var medlem av Norsk Journalistlag i 45 år. Han ble pensjonist i 2010, etter 17 år som programleder i P4. Før det jobbet han i Fredriksstad Blad, blant annet med radiosatsingen Radio Fredrikstad på 80-tallet.

Nå er den erfarne radioverten redaktør og gründer for Ordentlig Radio, som han startet opp i 2012 sammen med artisten Øystein Sunde. Siden har et stort antall kjente musikkartister kommet inn på eiersiden.

– Jeg har kjent Øystein siden viseklubb-tiden på 70-tallet. Han har alltid mast om at det spilles for lite norsk musikk på radio. Med slukkingen av FM-nettet, overgangen til DAB og bortfallet av konsesjonskrav for de kommersielle radiostasjonene frykter vi at det blir enda mindre.

Kun norsk musikk

De første par årene tilbød Ordentlig Radio kun noen spillelister på nettet. Det var først høsten 2014 Andersen for alvor startet med ordinære radiosendinger på formiddagene og noen direktesendinger med stasjonen. Da startet også arbeidet med å utforme en egen musikkprofil med både nye og gamle låter.

Det har aldri vært så mye
bra norsk musikk som nå

– Vi spiller kun norsk musikk, men på alle språk. Det har aldri vært så mye bra norsk musikk som nå, sier Andersen.

Nå satser Andersen, Sunde og de andre eierne videre på radioprosjektet. Som et ledd i satsingen er virksomheten flyttet fra Bærums Verk. Det betyr at artister og andre gjester får kortere vei fra Oslo.

– Vi kjører ut nye norske plater så snart vi mottar dem. Noe annet vi satser på er norske artister som intervjuer utenlandske musikere som kommer til Norge. Blant annet har vi et program på gang der Hanne Sørvaag intervjuer Hollies, forteller Andersen.

Hver torsdag arrangerer Ordentlig Radio artistfrokost med tre timers direktesending fra Folketeaterpassasjen i Oslo.

– Dit kommer både kjente og ukjente artister. Det er viktig for oss å også få fram de som er nye i bransjen, sier Ulseth, som har lang erfaring fra platebransjen og som promotor.

Ukjent lyttertall

Andersen og Ulseth kan ikke oppgi tall på antall lyttere, men viser til at streamingen økte med 65 prosent fra januar 2015 til samme måned i år.

– DAB måles foreløpig ikke regionalt, forklarer Andersen.

Det var egentlig ikke jeg
som valgte det navnet

– Hvorfor navnet Ordentlig Radio?

– Det var egentlig ikke jeg som valgte det navnet. Men da Øystein Sunde og jeg jobbet med radioideen snakket vi blant annet med advokaten hans. Advokaten hørte at vi stadig nevnte at vi skulle lage ordentlig radio med norsk musikk. Derfor foreslo han det som navn på aksjeselskapet, og siden vi ikke har hatt noen bedre ideer endte det også opp som navn på stasjonen.

– Hva fikk deg til å satse på dette prosjektet?

– Min hensikt med å starte opp Ordentlig Radio er å bringe journalistikken tilbake i dekningen av musikk. Målet er å drive nyhetsformidling av det som skjer i norsk musikkbransje. Ved hjelp av den nye appen kan folk over hele verden høre på oss døgnet rundt, blant annet de norskættede i USA.

Prisnominasjoner

Satsingen på Ordentlig Radio har i år resultert i fire nominasjoner i radiobransjens «Prix Radio», som deles ut under Radiodager i september.

• Årets programleder: Tor Andersen

• Årets intervju: Låtskriver’n

• Årets podkast: Verbal ulydighet

• Årets spesialprogram: Toinis Time

Oversikten på Ordentlig Radios hjemmesider viser at mange artister og andre fra musikkbransjen er medeiere. Foruten Øystein Sunde finner vi blant annet kjente navn som Ole Paus, DDE, Trond Ingebrigsten, Hans Rotmo, Lars Lillo-Stenberg, Anita Skorgan, Helene Bøksle, Terje Formoe, Hilde Louise Asbjørnsen, Halvdan Sivertsen, Geirr Lystrup, Hanne Krogh, Hanne Sørvaag og Veslemøy Solberg.

– Noen vil nok oppfatte Ordentlig Radio som en ren promoteringskanal for eierne selv. Hva sier du til det?

– Ingen av eierne har fortrinnsrett. Her gjelder den gamle gode redaktørplakaten. All makt til redaktøren, smiler Andersen.

Han poengterer at en rekke av eierne er så gamle og trygge i bransjen at de setter pris på å få fram underskogen av unge og ukjente artister.

Går i minus

Ordentlig Radio sendes på DAB+ i Oslo og Akershus, men har lyttere over hele verden på oradio.no og via den nye appen som nå er tilgjengelig. Driften viste rundt en halv million kroner i underskudd både i 2012, 2013 og 2014.

– Vi driver fortsatt i minus, men nyter godt av rentefrie lån fra noen eiere. Nå er det bevegelse når det gjelder sponsorinntekter, og ikke minst venter vi gode inntekter fra produksjonen av radio- og tv-programmer for NRK.

Det gir jo litt
penger i kassa

Andersen har laget en rekke radio- og tv-programmer for NRK kalt Låtskriver´n, der han intervjuer artister om hvordan sangene deres hørtes ut da de ble unnfanget. 10 nye radioprogrammer sendes hver søndag i sommer på NRK P1.

– Det gir jo litt penger i kassa. Vi er også invitert av NRK til å komme med flere programforslag. Så nå ser jeg for meg at vi kan lage fenomenale tv-bilder fra Åse Klevelands lokaler på toppen av tårnet, ved å sitte der oppe i kveldssola og lage intervjuer med musikere.

Powered by Labrador CMS