Stein Larsen. Foto: NJ

Vil ikke offentliggjøre Stein Larsens oppsigelsesbrev

Verken NJ eller Stein Larsen vil offentliggjøre oppsigelsen som inneholder begrunnelsen for hvorfor han sa opp. Begge parter nekter til tross for at sistnevnte har gitt arbeidsgiveren fullmakt til å gjøre det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag kritiserer tidligere NJ-leder Thomas Spence og de to tidligere topptillitsvalgte Finn Våga og Stein Sneve i et debattinnlegg Norsk Journalistlag (NJ) for å fortsette å utrede Pressens hus. I innlegget stiller de tre ti kritiske spørsmål til NJ.

Dagens leder Hege Iren Frantzen, nestleder Dag Idar Tryggestad og medlemmene Pål Hellesnes og Britt Ellen Negård i NJs arbeidsutvalg (AU) svarer at det må fattes ytterligere vedtak av landsstyret dersom det skal brukes mer enn de 100.000 kronene som er bevilget til å utrede Pressens hus videre.

I innlegget fra Spence, Våga og Sneve heter det også at tariffansvarlig Stein Larsen i et brev til NJs ledelse i fjor sa opp sin stillingen i protest mot vedtaket. De spør hvorfor dette synet ikke er gjort kjent for landsstyret.

– NJs politiske ledelse har ikke mottatt et åpent brev fra tariffansvarlig Stein Larsen, og følgelig er ikke noe slikt brev lagt frem for landsstyret. Oppsigelser fra ansatte behandles administrativt. Slik også i dette tilfellet, svarer dagens NJ-ledelse mandag ettermiddag.

Overfor Journalisten opplyser Larsen at han 17. august i fjor sendte et oppsigelsesbrev til arbeidsgiveren som også inneholdt begrunnelsen for hans beslutningen om å førtidspensjonere seg med virkning fra 1. mars i år.

– Begrunnelsen er i utgangspunktet intern, men jeg har gitt NJs ledelse fullmakt til eventuelt å offentliggjøre årsaken til min beslutning, dersom de ønsker det, skriver Larsen i en e-post til Journalisten.

Personalsak

Oppsigelsen ble sendt til sekretariatsleder Torbjørn Brenna. Men han vil på Journalistens forespørsel verken gi fullt eller delvis innsyn med begrunnelse om at det dreier seg om en personalsak.

– Hvis en person ønsker forhold rundt sitt arbeidsforhold gjort kjent, må man selv gjøre det kjent. Det må personen selv ta ansvar for. Det er et ryddig prinsipp at interne dokumenter som oppsigelser holdes internt, sier Brenna til Journalisten.

– Men nå har han gitt fullmakt til dere om å offentliggjøre det som omhandler grunnlaget for hans beslutning?

– Jeg legger ikke lokk på noen, men dette handler om et prinsipp. Den som selv har sendt oppsigelsen kan gjøre det kjent hvis man ønsker at budskapet skal komme ut.

Brenna opplyser at det i brevet var uttrykt et ønske også om at politisk ledelse i NJ skulle bli orientert om begrunnelsen.

– Det gjorde jeg. I AU ble dette behandlet som en B-sak, som alle personalsaker er. Uansett hva innholdet i brevet er, er det definert og kategorisert som en personalsak. Den mest klønete måten hvis man vil få fram et budskap er å sende det som en oppsigelse.

Etter hva Journalisten forstår er oppsigelsen ikke lagt fram skriftlig for AU, men blitt muntlig orientert om.

Motstand mot Pressens hus

Larsen melder at han uansett ikke vil offentliggjøre oppsigelsesbrevet. Han ønsker heller ikke å delta i noen diskusjon om saken, og vil derfor ikke kommentere innlegget fra den tidligere politiske ledelsen i NJ. Hans syn er imidlertid kjent fra en diskusjon i landsstyret i fjor sommer:

– Går vi med, så sier vi at det som forener oss på det journalistfaglige er viktigere enn hva som skiller oss på det arbeidsrettslige. Den fagforeningen som flytter sammen med sin arbeidsgivermotpart oppfyller ikke sin definisjon på å være en fagforening, for det forutsetter jo å være uavhengig, sa Larsen under landsstyremøtet som Journalisten dekket.

Powered by Labrador CMS