Neil Leifer med Muhammad Ali. Foto: Neil Leifer
En av verdens beste sports=fotografer kommer til Trondheim
Dokumentarfestivalen byr på stillbilder, levende bilder og radiodokumentarer.
Det er ennå noen uker igjen til Trondheim Dokumentarfestival åpner, men nå er programmet klart. Festivalsjef Kim Nygård, til daglig fotograf i Adresseavisen, er over gjennomsnittet begeistret når vi ringer ham.
- Fordi vi har noen av verdens beste journalister på besøk, sier han ublu som svar på hva journalister har å hente ved å komme på festivalen. Og en rekke navn droppes. Blant dem Neil Leifer fra USA og ifølge Nygård kjent som verdens beste sportsfotograf. Leifer har hatt et par hundre forsider i blader som Time og Sports Illustrated.
Festivalsjefen slår fast at det Leifer er mest kjent for er bildene han har tatt av Muhammad Ali. Leifer fulgte den legendariske bokseren gjennom hele karrieren. Nygaard synes det er artig å kunne trekke fram sportsjournalistikken i dokumentarsammenheng. Leifer skal blant annet vise fram dokumentarfilmen «Keepers of the Streak» om fire sportsfotografer som har dekket de 48 første Super Bowl-spillene.
– Denne filmen blir vist fram på en filmkveld hvor filmene er produsert av tradisjonelle stillfotografer.
De andre som skal vise fram sine filmer denne kvelden er svenske Elin Berge som tilhører byrået Moment, og Pieter Ten Hoopen.
Utstillinger med bål
Det er også lagt opp til flere utstillinger av stillbilder under festivalen. Både med norske og utenlandske fotografer. Helge Skodvin åpner hele ballet med vernissage av utstillingen «A Moveable Beast». Skodvin vant dokumentarserien under Årets Bilde med serien fra Naturhistoriske samlinger i Bergen.
VG Helgs fotosjef Espen Rasmussen stiller med sin serie om de to syriske brødrenes flukt gjennom Europa. Journalisten.no intervjuet ham nylig om metodene han benyttet under arbeidet med fotodokumentaren.
Les også: Flyktningene ved hva som venter dem på Lesbos.
Dette er en del av en større utstilling med tema flyktningkrisen. Det bygges en «containerby» hvor utstillingene skal være. Her blir det også tent bål.
Avgangsklassen i fotojournalistikk har avgangsutstilling og viser workshop-filmer. Også svenske Magnus Wennman, Fred Ivar Klemetsen (BT) og flere av Adresseavisens fotografer skal være med på utstillingen.
Dokumentarer på radio
– Dette er for alle. Vi arrangerer en festival som er åpen for alle, ikke bare journalister. Det som skiller oss er at vi har stort fotojournalistikk-program. Men i år satser vi også stort på radio. Det gir festivalen spesielt preg, fra visuelt og underholdning til radio. Stort spenn vi presenterer og uttrykksformer. Det tror jeg er lærerikt. Fotografer har mye å lære av radio om metode og fremgangsmåte. Det er mange som jobber multimedialt. Når vi inviterer de beste eksperter på fagområdet er det mye å lære, sier Nygård.
Det er ikke nytt av året at radiodokumentarer er representert, men i år er andelen større. P2s Salongen, som nettopp fikk medfart i Kringkastingsrådet for et satirisk innslag, deltar. Særlig gleder Nygård seg til Daniel Velsasco. Gravejournalisten fra Sveriges Radios Ekot skal presentere gravejournalistikk på radio gjennom å fortelle om arbeidet bak «Den fastspände flickan».