Trygve Hegnar har flere ganger vært potensiell kjøper av medieselskap. Så langt har han brukt pengene på annen virksomhet, men nå er han i forhandlinger. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Trygve Hegnar vurderer å bruke penger på mediekjøp
Jobber med å kjøpe et stort medieselskap.
Like før helgen stilte Trygve Hegnar som intervjuobjekt i Hanne Skartveits podcast i VG. Tema den politiske redaktøren hadde satt opp handlet om penger, velferdsstaten, kvinner og sin fraværende far.
Du kan høre hele intervjuet her.
Like før 40 minutter er gått penser tema inn på medier og journalistikk. Hegnar entret selv mediene på begynnelsen av 70-tallet. Blant annet som redaktør i fagbladet Samferdsel-Transport og som journalist i Farmand før han grunnla Kapital. I skrivende stund eier Hegnar, gjennom Periscopus, det nevnte magasinet, Finansavisen, Interiørmagasinet og Hegnar Online.
– Jeg kan lage ny avis i morgen. Jeg kan lage et blad i morgen. Jeg kan kjøpe en, eh akkurat nå jobber jeg med å kanskje kjøpe et svært medieselskap, og det kan jeg gjøre uten å blunke.
Hvilket selskap vil Hanne Skartveit vite. De begge ler spørsmålet bort.
– Det er ganske spennende og viktig, men det kan jeg gjøre uten å blunke fordi jeg har ressursene til det. Selv om jeg har gjort det bra innen journalistikken så skal jeg ikke forvalte det. Jeg kan ikke gi bort alle pengene. Da mister jeg friheten min, det er er den viktigste jeg har i journalistikken. Jeg kan gjøre hva jeg vil.
Journalisten har spurt Hegnar om kan kan gi noen betraktninger om medier som investeringsobjekt, samt om han kan kommentere et navngitt mediehus.
Han svarer i en e-post at han ikke kan kommentere dette.
Aktiv eier
På veien til dagens mediekonsern har Hegnar forsøkt flere andre satsinger innen mediene. Deriblant bladet Blikk, som ble etablert på overskuddet til Kapital.
Her kan du lese et lengre intervju med Hegnar om etableringen av Kapital.
– Og så ble dette lønnsomt, min lille verden, og jeg måtte gjøre noe med disse pengene. Jeg synes det ikke er noe fælt at jeg har hatt penger til å gjøre akkurat det jeg har hatt lyst til i journalistikken.
Hegnar var også inne på eiersiden i avisene Dagbladet Sørlandet og Porsgrunn Dagblad. Det har ved flere anledninger har hans navn blitt nevnt av andre, og ham selv, som potensiell kjøper av større medieenheter. Særlig var det forventninger i markedet etter at han solgte seg ut av Gyldendal Forlag og før han kjøpte posten i Hurtigruten, som nå igjen er solgt.
Potensiell kjøper tidligere
Hegnar skal ha vært en av aktørene som var i samtaler om mulig kjøp av Edda Media så tidlig som to år etter Mecoms kjøp. Han skal også ha blitt tilbudt å kjøpe Schibsteds aksjepost i Polaris Media.
– Nå er du inne på noe morsomt noe, jeg er blitt tilbudt å kjøpe posten som kunne gi kontroll i Polaris. Jeg fikk tilbudet gjennom en megler. Men fant ut at det var litt fjernt og stort. Og så ville jeg ikke gå inn i ny fight med Erik Must (som blokkerte Hegnar i Gyldendal, red.anm.), sa Hegnar til Journalisten 2011.
I 2015 økte Hegnar Media inntektene med 12,5 millioner til 284,4 millioner. Selskapet leverte likevel et driftsunderskudd på 1,8 millioner.
– Vi har økt inntektene fra både abonnement og løssalg kraftig, skriver eier Trygve Hegnar til Journalisten i en epost. – Målet om å satse sterkt på det journalistiske uten kutt, og håpe på at markedet er villig til å betale for nyheter har lyktes.