Foto: Birgit Dannenberg.
Foto: Birgit Dannenberg.

Se og Hør føler Slottssensur

Fikk ikke bruke bilde av kongen.

Publisert Sist oppdatert

Da det ble kjent at Arne Hjeltnes hadde ikke bare fått med seg gutta, men også selveste kongen på fisketur, grep Se og Hørs journalist pennen og intervjuet Hjeltnes.

Da intervjuet skulle trykkes, ønsket bladet å illustrere det med bilder fra det nye programmet. I og med at kongen er med på bildene, skal både TV 2 og Slottet godkjenne bildebruken. Forespørselen endte med et blankt nei, så Se og Hør måtte nøye seg med bilder som var tatt utenom programmet.

Nå snur Slottet.

Nektet

Da bildene fra programmet litt senere ble lagt ut på TV 2s pressetjeneste, vurderte Se og Hør det dit at de kunne lage en tv-sak om programmet. Det er åtte år siden sist gutta dro på tur for TV 2.

– Men heller ikke da fikk vi lov. Vi fikk beskjed om at det var Slottet som nektet Se og Hør å bruke bildene. Jeg konfronterte informasjonssjef Marianne Hagen med dette og fikk til svar at det stemte. Se og Hør fikk ikke bruke pressebildene. Hun sa at hun ikke trengte å gi meg noen grunn til hvorfor det er slik, forteller sjefredaktør Harald Haave.

Haave synes det er en spesiell opplevelse å se kongehusets informasjonsavdeling bedrive sensur på denne måten. Han sier at dersom det hadde vært snakk om hensyn til eksklusivitet, ville han ha forstått det. Men i dette tilfellet opplever han at det ikke er det det handler om.

Fri

Selv om Hagen ikke ville oppgi noen grunn til hvorfor Se og Hør ikke fikk bruke bildene, har Haave likevel en fornemmelse. Han tror det har sammenheng med at Se og Hør, sett fra hans ståsted, ikke lar sin kongedekning styres av Slottet.

– Det kan nok ha med at vi ikke lar oss styre som andre medier kanskje gjør når det gjelder de kongelige. De øvrige mediene er kanskje mer servile. Se og Hør ønsker å gi en mest mulig detaljert dekning av kongehuset, og da må informasjonsavdelingen finne seg i at vi dekker også de hendelser som finner sted, ikke bare innkalte pressekonferanser. Det kan hende noe slikt ligger til grunn, sier Haave og legger til:

– De er i sin fulle rett til å ønske at ikke all presse får tilgang på bildene, men når de først legger dem ut og samtidig nekter oss å bruke bildene, synes jeg de går for langt.

Behandlingstid

I TV 2 forklarer kommunikasjonssjef Aleksander Valestrand at de har inngått en kontrakt med Slottet hvor det går fram at bilder fra programmet kun skal knyttes opp mot programomtale, all annen bruk skal godkjennes av Slottet.

– Det er en avtale vi er komfortable med, sier informasjonssjefen. Han understreker at denne avtalen gjelder alle medier, uansett om det er Se og Hør eller andre publikasjoner.

På slottet har ikke Marianne Hagen lyst til å kommentere den konkrete saken. Hun vil ikke bekrefte Haaves påstand om at hun bekreftet besluttet at Se og Hør ikke fikk bruke bildene.

– Vi ser på de forespørslene som kommer individuelt og noen forespørsler tar lengre tid enn andre. Nå er saken ferdig behandlet og Haave kommer til å få beskjed om at de kan bruke bildet.

Tirsdag ettermiddag forteller Haave at han har mottatt epost fra Slottet om at de nå får bruke bildet.

– Dette er full retrett fra Slottet. De har forstått at de ikke kan forskjellsbehandle mediene på denne måten, sier han.