Kulturminister Trine Skei Grande intervjuer allmennkringkastingssjefene Thor Gjermund Eriksen (til venstre) og Olav T. Sandnes til Facebook-siden sin utenfor New York Times-hovedkvarteret på Manhattan. Foto: Emil L. Mohr

Kulturministeren etter å ha besøkt New York Times: – Må beholde mediene som fellesarena

JOURNALISTEN (New York): Elitepreget må unngås.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturministeren og allmennkringkastingssjefene er skjønt enige etter bedriftsbesøk i New York Times: De journalistiske idealene må etterfølges – elitepreget unngås.

Besøkte avisen

Kulturminister Trine Skei Grande (V) deltok på den vestlige verdens mest sagnomsuste redaksjonsmorgenmøte tirsdag. Det samme gjorde NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-motstykket Olav T. Sandnes.

Ringside fikk den norske delegasjonen oppleve mediehusets hjerte og sjel – under nyhetsredaktør Joseph Kahns ledelse – mens det blåser som verst i Trumps Washington.

– Det var veldig spennende, sier Grande til Journalisten på sensommertravle 41st Street.

– For det første var det spennende å se tankegangen rundt selve morgenmøtet, om hvilke saker som var viktige. Og så var det interessant å få treffe folk etterpå og reflektere rundt hvorfor en avis blir symbolet på «elitismen» og alt det som en populistisk statsleder kan bygge en kampanje på. Det var interessante perspektiver å få med seg – på godt og vondt.

Vil sikre bredden

Elitismedimensjonen er det essensielt å motvirke på hjemmebane, ifølge Eriksen.

– Den aller viktigste lærdommen er betydningen av å beholde mediene som fellesarena, sier han.

– Når TV 2 eller NRK sender nyheter, vet vi at det er folk med både høy og lav utdannelse – både arbeidere og direktører – som ser på. Noe av utfordringen til New York Times er at de bare når et visst sjikt i samfunnet, ikke det brede publikummet. Den rollen er det viktig å ivareta, fortsetter Eriksen.

Noe av utfordringen til New York Times er at de bare når et visst sjikt i samfunnet, ikke det brede publikummet.

Thor Gjermund Eriksen

Sandnes er av samme oppfatning.

– I Norge har vi journalistisk tradisjon for å se ting fra den lille mann og kvinnes ståsted. Det tror jeg er en viktig tradisjon som vi skal være oss bevisst å videreføre, sier han.

– Dessuten er det selvfølgelig særdeles interessant å besøke New York Times i disse tider. Mange av oss følger podcaster som «The Daily» nå, og følger med på amerikansk politikk – som oppleves som nærere og mer relevant enn noensinne. Også derfor er dette et for oss viktig besøk, tilføyer Sandnes.

Medieansvarslov

Grande er tydelig på hvordan «amerikanske tilstander» skal unngås i Norge.

– Vi skal ha medier som hele tida strekker seg etter idealene, framholder hun.

– Når vi ser at «fake news» øker i omgang og brukes strategisk – når vi ser at medier betraktes som fellesskapets fiende – så er det på tide at vi løfter idealene som mediene bygger sitt arbeid rundt. Vi må sikre kildevernet og redaktøransvaret, samt at det blir forskjell på medier som styres etter redaktørplakaten og kan bli dømt av PFU, kontra andre som kaller seg medier. Det tror jeg er viktig i en tid der idealene blir utfordret.

Når vi ser at de journalistiske idealene forvitrer, da er det på tide å løfte dem igjen.

Trine Skei Grande

– Hva skal regjeringen gjøre for å legge forutsetningene til rette?

– Vi skal lage en ny medieansvarslov, som nettopp har som formål å løfte idealene. Det kommer også en ny mediemelding som skal se på finansieringen og styringssignalene knyttet til mediepolitikken framover. Jeg skal ikke fortelle hva som står der, men for meg er det viktig å si som Michelle Obama: «When they go low, we go high.» Når vi ser at de journalistiske idealene forvitrer, da er det på tide å løfte dem igjen.

Globalt symbol

Delegasjonen er ikke i tvil om at de selvsamme idealene lever i beste velgående i 620 8th Avenue, hvor «The Gray Lady» har hatt hovedkvarteret sitt siden 2007.

– Det er høy profesjonalitet her – en enorm maskin, konstaterer Eriksen.

– New York Times er blitt et globalt symbol på hvor viktig uavhengig journalistikk er. Den rollen har de jo.

– Har president Trump dekning for påstanden sin om at avisa er «failing»?

– Nei! utbasunerer TV-toppene.

Kulturminister Grande sier det sånn:

– Jeg tror dette virkelig er et kvalitetsmedium. Men det er en utfordring for et kvalitetsmedium å bli oppfattet så bredt at det ikke lett kan brukes av populister til å være symbolet på en elitistisk kultur. Det er det interessante her i USA.

Powered by Labrador CMS