Praktikanten
Studentene har inntatt Medie-Norge.
I perioden januar til slutten av mars er over 200 journalistikkstudenter plassert rundt i ulike medier i hele landet. Det er studenter fra Volda, Mediehøgskolen Gimlekollen, Norges Kreative Fagskole og Universitetene i Stavanger og Bergen.
En av dem er Annemarte Norevik Gasmann. Hun går siste året på journalistikk i Volda, og er praktikant i TV 2 Nyhetsavdelingen. Der jobber hun som planlegger i Tabloid, og er med på å finne ideer til konflikter og gjester som kan passe til programmet. Hun sier jobben er krevende, men spennende.
– Det er et stort ansvar. Er du med på å planlegge debatter, er det opp til deg at debatten fungerer. Det skal være folk som fungerer på TV, og vinklingen skal være god, sier hun.
Unngå studenttabben
Ingvild Wedaa Tennfjord er journalist og mest kjent for portrettintervjuene «På Tomannshånd» i Magasinet i Dagbladet. På bloggen http://tennfjord.wordpress.com har hun postet et videoinnlegg der hun gir tips til studenter som er i praksis. I videoen «Den største studenttabben» sier hun at studenter er ofte de som er sikrest på sin yrkesidentitet selv om de aldri har jobbet som journalister.
– Bruk praksisen til å finne ut hva du er god på. Det kan være noe helt annet enn du tror. Med en helt fastspikret mening kan man gå glipp av mange muligheter.
Praksisen har ikke fått Gasmann til å endre mening. Hun vil fremdeles bli nyhetsjournalist, men det har likevel vært en nyttig erfaring.
– Jeg var mest vant til å skrive, og jeg var usikker på om jeg kunne takle å jobbe med TV. Men nå er jeg overbevist om at dette er morsommere.
Mangler mengdetrening
Redaksjonssjef Sigmunn Hebnes i Nyhetsavdelingen til TV 2, mener det studentene mangler når de kommer ut i praksis er mengdetrening.
– Her får de muligheten til å lage mange saker, og dessuten får de større utfordringer i Oslo og Bergen enn i Volda, sier han.
Men han understreker at studentene også er en ressurs.
– Vi kan ikke legge opp produksjonen etter praktikantene, men de er en kjempegod tilleggsressurs. Og vi har rekruttert enormt mange fra studiestedene gjennom årene.
Gasmann mener den største utfordringen som praktikant er å vite hva som er en god sak. Jobben krever at hun er ekstremt oppdatert på nyhetsbildet. Hun ser eller hører på nyheter gjennom hele dagen.
– Jo mer kunnskap jeg får, jo mer spennende blir det, sier hun.
Jobb overtid
Ingvild Wedaa Tennfjord var sikker på at hun skulle bli krimjournalist, ikke dybdeintervjuer. Hun mener at mange studenter velger en veldig smal linje, og at de heller bør teste ulike ting.
– Enhver redaksjon er forskjellig, og det er også et spørsmål om hvor man passer inn. Og mitt viktigste tips til studentene er: Ikke kom inn i redaksjonen med en nedlatende holdning. De har gjort dette lenger enn deg. Og ikke vær redd for å jobbe overtid. Ja, du blir sliten. Ja, du blir redd. Men du dør ikke av det.
Maria Vorraa er praktikant fra journalistutdanningen ved Universitetet i Bergen.