Vet du hva symbolene betyr? Foto: Skjermdump fra NRK
Vet du hva symbolene betyr? Foto: Skjermdump fra NRK

Hva er det egentlig oppe i hjørnet der?

Her får du forklaringen på det som har dukket opp på tv-skjermene i det siste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Våkne seere har oppdaget at det nylig har dukket opp nye symboler i hjørnet på tv-skjermen. Disse og flere andre endringer henger sammen med at en ny lov om beskyttelse av mindreårige mot skadelige bildeprogrammer trådte i kraft 1. juli.

Den nye loven inneholder en rekke regler knyttet til visning og omsetning av filmer og programmer. Medietilsynet forklarer at det særlig er to lovendringer som er merkbare for publikum:

* Nye aldersgrenser som gjelder for både filmer og programmer.

* Informasjonen om aldersgrenser på de ulike filmer og programmer er lettere tilgjengelig og mer synlig.

Aldersgrenser

De fleste er vant til at det er aldersgrenser på kinofilmer. Det som er nytt, er at aldersgrensene på tv-programmer blir mer synlig for tv-seerne.

Tv-programmer må ha en av disse aldersgrensene: Tillatt for alle, 6 år, 9 år, 12 år, 15 år eller 18 år. Foto: Skjermdump fra medietilsynets hjemmesider
Tv-programmer må ha en av disse aldersgrensene: Tillatt for alle, 6 år, 9 år, 12 år, 15 år eller 18 år. Foto: Skjermdump fra medietilsynets hjemmesider

– Det har i prinsippet vært en form for aldersgrenser på tv-programmer også tidligere gjennom det såkalte vannskilleprinsippet, som inneholdt sendetidsregler kringkasterne måtte forholde seg til, forklarer Line Langnes på Medietilsynets hjemmesider.

Langnes sier at ifølge den nye loven må kringkasterne nå orientere seerne om aldersgrensen på sine programmer. Informasjonen kan gis enten ved muntlig orientering før programmet eller ved visuell merking gjennom hele programmet.

I et intervju i Klassekampen kaller advokat Jon Wessel-Aas den nye loven “reaksjonær”.

Så langt har kringkasterne valgt alternativet med å ha visuell merking gjennom hele programmet. Merkingen er på plass hos TVNorge, NRK og TV 2.

Gjelder ikke alt

Følgende filmer og programtyper trenger ikke å få aldersgrense:

* Nyhets- og aktualitetsstoff

* Undervisnings- og forskningsstoff

* Informasjon om ideell, politisk eller religiøs virksomhet

* Musikkstoff

* Idrettsstoff

* Hobby-, instruksjons- og fritidsstoff

* Direktesendinger

Også andre som viser filmer og programmer har en generell plikt til å iverksette ulike tiltak for å beskytte barn mot skadelig innhold, herunder sikre at aldersgrensene overholdes. Blant annet stilles det sterkere krav til skoler, barnehager og skolefritidsordninger når de skal vise film.

Powered by Labrador CMS