Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
«Jeg har nå talt fire innslag fra NRKs Afrika-korrespondenter som står i en idyllisk hage i Kenya og snakker om hvor ille det er på det afrikanske kontinentet. Ofte uten bilder eller illustrasjoner. Bare et snakkende hode som forteller oss om begivenheter. Nød, ulykker eller krigshandlinger.» skrev Finn H. Andreassen i en kommentar i Dagens Næringsliv forrige uke.
Annonse
Han kritiserte da også TV 2 for å heller prioritere «reportere ved åstedet», enn reportasjebilder i sin dekning.
Den tidligere medielederen, med bakgrunn fra både TV 2 og NRK, spør seg: Hvorfor blir en stemningsrapport fra en annen verdensdel formidlet på TV som det var radio?
Publiseringsredaktør Stein Bjøntegård i NRK Nyheter kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Vi lager mange bildefortellinger i våre sendinger hver eneste dag, både i sendingene vi har på dagtid, i Dagsrevyen, Dagsrevyen 21 og i Kveldsnytt. Dagsrevyen er 45 minutter hver dag, og bildefortellingene er den viktigste delen av sendingen.
– De andre grunnelementene er gjester, analyse og tilstedeværelse der ting skjer.
Han sier det er riktig at NRK noen ganger bruker korrespondenter til å rapportere direkte om ting som skjer i andre land i det området de dekker, men det skyldes da som regel manglende bilder.
– Det er mye vanligere at vi kombinerer en bildefortelling med en live.
Annonse
Nedprioriterer
Bjøntegård sier det ikke er riktig at NRK nedprioriterer bildene. De har tvert imot ekstra fokus på bilder og jobber med å få mer bildemateriale både fra inn- og utland.
– Men selvsagt lever også vi i en verden der ressursene styrer, og der det også er konkurrenter som jakter på de samme bildene og som noen ganger ikke vil dele. Men det betyr ikke at vi nedprioriterer levende bilder.
For å heve seg på nyhetsformidling i fremtiden skal NRK bli enda flinkere til å fortelle historier gjennom bilder, og også til å skaffe bedre bilder til de historiene de skal fortelle.
– Vi jobber også med mer bruk av grafikk og bilder til analyser, sier han.
Går mer live
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 Nyhetskanalen forteller at de i TV 2 har drevet liverapportering i nyhetene i alle år.
– Ja, det er riktig at vi går stadig mer live. Før i tiden satt folk seg ned og så et par, tre nyhetssendinger på kvelden. Det meste av stoffet var samlet inn i fred og ro i løpet av dagen, og redigert før sending. Det er ikke virkeligheten nå. Folk forventer nyheter der og da, hele tiden, og skal helst være med når det skjer. Dette er kjernen av Nyhetskanalen, og her har vi utviklet høy kompetanse på direkterapportering.
Med økende grad av nyhetskonsumering digitalt og via sosiale medier, er TV 2 nødt til å tenke mer plattformuavhengig når de planlegger sakene. Medievanene endrer seg, og historiefortellingen endrer seg. Og dermed blir folks forventninger til hvordan vi presenterer nyhetene endret, mener Solbrække.
– Vi går i større grad vekk fra den tradisjonelle tv-fortellermåten der reporter er «voice of God», og intervjuobjekt er «talking head», men vi gjør det når vi trenger at reporter må ramme inn historien. Jeg tror ikke det er veien å gå og låse seg i faste rammer, men vårt største fortrinn er video og levende bilder - og det vil alltid være viktig i TV 2.
Annonse
Utvikling
Praksisen på bildebruk forklarer hun avhenger av saken, men fortsatt er det slik at de beste bildefortellingene og reportasjene alltid prioriteres. Solbrække mener nyhetsformidling og fortellermåte har utviklet seg siden Andreassen jobbet i tv-bransjen, og påpeker at TV 2 hele tiden jobber for å fortelle hver historie best mulig.
Hun trekker fram at TV 2 Nyhetskanalen har dyktige reportere både innen- og utenriks, og Solbrække både håper og tror seerne setter pris på kunnskapsrik rapportering. I disse tider trenger vi det mer enn noensinne, mener hun.
– Vi jobber for å utvikle beskrivende og motivert direkterapportering, i kombinasjon med bilder. Når TV 2 skal rapportere om uvær, skal vi vise bilder av uvær - og ikke kun direktebilder av «snakkende hoder» i mørket, og dette er noe vi alle er opptatt av. Vi har dyktige fotografer, hvis bilder vi bruker for alt det er verdt.