NRK lot astrolog forklare hvordan stjernetegnene styrer barna våre

Ifølge distriktsredaktøren skulle det hele være et morsomt grep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Et morsommere og varmere samfunn med flere krepser» (lenke til cache) skriver NRK Vestfold i en artikkel publisert 23. august. Her får astrolog Gunn-Irene Nicolaisen tale fritt om hvordan barna blir som personer utfra hvilket stjernetegn de er født i.

Løvebarna er visstnok sutrete og slåsslystne, ikke minst liker de angivelig å være synlige og sjefe.

Les også: 20 år gammel sak ble nyhet

Krepsen derimot, trenger masse omsorg - i motsetning til de fleste småbarn. Men disse barna gir oss også ganske myer omsorg tilbake. Da er en naturlig slutning fra journalisten: «Mange krepser kan bety gode tider for dem som er på gamlehjemmet.»

Ikke overraskende skapte artikkelen diskusjoner i sosiale medier:

    – Jeg leste den astrologi-saken bokstavelig talt en halv time etter at jeg betalte lisens. Har ikke lyst til å gjøre det igjen.

Morsom vri

NRK-saken er på  2.626 tegn. Innrømmelse: Undertegnede erkjenner å være noe farget etter å ha lest artikkelen. Kanskje var meningen å gi en morsom vri på babyboom, men det ble i overkant pussig å tildele dagens nyfødte jobb med eldre allerede nå. De kommer sikkert alle til å passe på oss. Men la dem få leve først.

Tilbake til NRK Østafjells og distriktsredaktør Heidi Pleym. For ikke lenge etter at artikkelen er lest, er den trukket. Eller nei, det er feil, den ligger der ute ennå, men: «Innholdet i denne saken er fjernet etter en redaksjonell vurdering.»

Les også: TV 2s marspupper

Pleym sier til Journalisten at hun har sett på saken siden i går kveld. Da var kritikken blitt høyrøstet en drøy uke etter publisering. Distriktsredaktøren sier det jobbes videre med den. Hun mener artikkelen har en morsom vri på babyboom. I hvert fall var det tanken bak den. Pleym erkjenner at det burde vært brukt flere kilder, og sier at det er derfor de nå jobber videre med saken.

Nettsaken har forøvrig bare én kilde, som gjennomgående omtales med fornavnet Gunn-Irene alene (8 ganger).

På spørsmål om hvorfor den i det hele tatt er gått gjennom filteret og blitt publisert, sier hun at hun ennå ikke har sett over rutinene.

– Kilden er ikke ment som et sannhetsvitne, men som en av mange innfallsvinkler. Særlig i en slik setting, ment som en morsom vri.

Les også: Hvem vil ha Amedia?

Flatet ut

Men er det slik at det er ekstremt mange flere fødsler om sommeren? NRK presenterer ikke noen tall. 

Ved Universitetssykehuset i Oslo har de to fødeavdelinger. Én på Ullevaal og én på Rikshospitalet. Til sammen er de Nord-Europas største fødeenhet. Medievakt Knut Albert Solheim ved sykehusene sier til Journalisten at det er lite som tyder på en babyboom om sommeren. I hvert fall ikke i år.

– Det har ikke vært økning om sommeren de siste to årene. Ikke slik vi forstår det. Snarere har det flatet ut.

På landsbasis ble det i fjor født 59.084 barn i Norge. Det er 90 flere barn enn året før. De siste ti årene er antall nyfødte økt med 2.000 på landsbasis. Juli 2013 var den klart mest hektiske juli de siste fem årene, mens for august var 2011 den største. 2011 var også det året juni var mest hektisk.

 

 

Mer statistikk om fødsler finner du her.

Tallene forteller at det er hektiske sommermåneder ved fødestuene i Norge, men å kalle det babyboom fremstår underlig. Grafikk: SSB
Powered by Labrador CMS