Nyhetsredaktør Tormod Utne har ikke noe imot at leserne kommer med kritikk av avisas fotballdekning. Foto: Kathrine Geard
Nyhetsredaktør Tormod Utne har ikke noe imot at leserne kommer med kritikk av avisas fotballdekning. Foto: Kathrine Geard

Ypper til boikott av Sunnmørsposten

Pressesjef synes ikke dekningen av 5. divisjon lenger er god nok.

Publisert Sist oppdatert

Å dekke fotball er viktig for de fleste redaksjoner, lokale som nasjonale. Men det er ikke slik at alle divisjoner følges like tett; jo høyere nummer på divisjonen – desto lavere ressursbruk i redaksjonen.

Når man så har et lag med i Tippeligaen fra distriktet, så kan 5. divisjon havne i skyggen. Det er ikke lett å svelge for alle.

#boikottSMP

Sunnmørsposten (SMP) har droppet sin dekning av 5. divisjon utover en tabell fordi det krever for mye ressurser. Nyhetsredaktør Tormod Utne forklarer at 5. divisjon har 27 lag i avisens nedslagsfelt derfor er krevende for redaksjonen å dekke.

Det liker ikke pressesjef i Vegdirektoratet Kjell Bjørn Vinje. Han har etablert sin egen tweetklynge under koden #boikottSMP på Twitter:

Hvor er kampfakta + 8 linjer à la «Stranda vs. Åmdal» på s. 25. Tabell + res er ikke godt nok! ‘Alt’ var bedre før! #boikottSMP, skriver Vinje i sin henvendelse til nyhetsredaktøren.

Utne svarer at det blir for omfattende for avisa å dekke de 27 lagene, men følger opp med:

– Vi tar derimot gjerne imot kampfakta fra klubbene, og tar det inn på børssiden sammen med tabellene. Send til [email protected]! Noe som ikke er godt nok for Vinje. Han mener dette er tull og viser til at han selv har vært rapportør:

– Avisa bør ha større ambisjoner enn ‘tar gjerne imot’. Send brev til laglederne – og be om tjenesten som før.

Skyter føtter

Pressesjefen forteller til Journalisten at han ikke ønsker å legge seg opp i SMPs redaksjonelle vurderinger, men han forstår ikke helt argumentet om ressursmangel. Vinje mener det ikke kan være så fryktelig vanskelig å få laglederne til å rapportere inn resultatene.

– Jeg har selv vært en av de ivrige rapportørene fra Stordal Idrettslag da laget var i 4. divisjon, forteller han.

– Jeg synes lokalavisen skyter seg selv i foten. Hvert av lagene representerer lokalsamfunn med noen tusen mennesker, og ganger du det opp blir det en del som er avskåret fra dekning av sine lag.

– Jævlig godt lesestoff

Vinje forklarer at han ble overrasket over at avisen hadde droppet å dekke 5. divisjon utover en tabell.

Nyhetsredaktør Utne forklarer at da 6. divisjon var laveste divisjon i fjor, valgte SMP å dekke 5. divisjon. Da de laveste lagene rykket opp, gjorde dekningen det samme.

Vinje innrømmer at han har flørtet med tanken på en skikkelig boikott av Sunnmørsposten. At en pressesjef i en statlig instans går så pass hardt i rette med lokalavisa, mener han er innenfor grensene.

– Man må få lov til både å være en profesjonelt ansatt i staten og en privatperson som har sterke følelser for dekningen av lokalfotballen i lokalavisen sin. Og Twitter er først og fremst et sosialt nettverk. Så jeg sitter ikke her og er boikottgeneral, forteller han.

Komplisert

Nyhetsredaktør Utne forteller at SMP tidligere har forsøkt akkurat det Vinje foreslår – å knytte til seg faste mennesker som melder inn resultat og kampinformasjon.

– Det var for tidkrevende, for om laget deres tapte var de ikke så hypp på å skrive opp målscorerne til det andre laget, og ofte ville de kanskje ikke ha referat på trykk. Dermed måtte vi ta kontakt med de andre lagene, og det gikk ut over ressursene våre. Det ble for omfattende med 27 lag, forklarer han.

Stusser

Utne understreker at han og SMP ikke har noe imot at leserne kommer med kritikk av dekningen og ønsker en diskusjon rundt den. Han synes likevel det er merkelig at Vinje gjør det på denne måten.

– Vi vil ha feedback, men jeg blir bare bekymret når informasjonssjefer i store nasjonale selskap boikotter oss. Når våre journalister skal skrive om samferdsel så forventer vi å møte objektivitet, er da dette ryddig? Kritikken mot vår dekning skal jeg absolutt diskutere, men jeg stusser litt over at han i den rollen drar i gang en boikott av en ganske stor avis.