NJ-leder Dag Idar Tryggestad har deltatt i møte med den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.

Norsk Journalistlag

Ukraina ble dråpen for NJ – melder seg ut av IFJ

Fire nordiske land melder seg ut av den internasjonale journalistføderasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Norsk Journalistlag (NJ) vil ut av den internasjonale journalistføderasjonen IFJ. Fredag forrige uke deltok NJ-ledelsen i et møte mellom de nordiske landenes journalistlag og IFJ.

I møtet trengte NJ forsikringer om grunnleggende demokratiske prosesser i organisasjonen, har NJ-leder Dag Idar Tryggestad tidligere sagt til Journalisten.

Det fikk de imidlertid ikke, og mandag holdt de nordiske landene et nytt møte.

Ukraina ble dråpen

Journalistforbundene i Danmark, Island, Norge og Finland er alle blitt enige om at de går ut av IFJ, mens Sverige vurderer utmelding, og har planer om en prosess i egen organisasjon.

Ifølge Dag Idar Tryggestad, har de nordiske landene over lang tid forsøkt å bidra til endringer i IFJ, uten å lykkes.

– Vi mener det er et fravær av demokratiske prosesser i IFJ, og det toppa seg da det russiske forbundet etablerte seg i okkuperte områder i Ukraina. IFJ sa de trengte tid, men vi mener faktumet var åpenbart og at det burde ha blitt reagert tydelig, sier Tryggestad.

Forrige uke fikk NJ-ledelsen mandat fra landsstyret sitt til å forberede en utmeldingssak hvis det skulle bli aktuelt.

– Har forsøkt i mange år

Ledelsen i NJ mener at de ikke kan være medlem av en organisasjon som forholder seg passive til det russiske forbundets fremferd. Alle de nordiske forbundene har vært svært kritiske til IFJ i flere år, og det er summen av alt som nå fører til utmeldelse, sier Tryggestad.

– De la også kongressen til Oman, et land uten presse- eller ytringsfrihet. Den politiske ledelsen i IFJ har gått ut på dato, og representerer ikke våre, og våre medlemmers interesser, sier han.

Tryggestad understreker at utmeldingen er trist og at han registrerer at fravær av demokratiske prosesser og åpenhet, også skjer i andre organisasjoner.

– Så er det de som tenker at man kunne fortsatt å være medlem, og forsøkt å endre organisasjonen fra innsiden. Men vi har forsøkt i snart 20 år. For ti år siden skrev Journalisten en hel liste over ting vi mente var galt, og siden den gang mener vi det har fortsatt i gal retning, sier Tryggestad.

Kontingenten på i overkant av 300.000 kroner som NJ nå sparer, skal i sin helhet brukes på solidaritetsarbeid internasjonalt, og mye av det arbeidet som er blitt gjort tidligere, har ikke vært i regi av IFJ, ifølge NJ-lederen.

Avviser anklager

Leder for det finske journalistlaget, Hanna Aho, beskriver IFJs drift som korrumperende overfor Reuters. Det er assisterende generalsekretær i IFJ, Jeremy Dear, dundrende uenig i, og avviser anklagene fra de nordiske landene.

– Vi avviser fullstendig det som er falske, ærekrenkende og ødeleggende påstander, sier Dear til Reuters.

Totalt utgjør de nordiske landene rundt 50.000 medlemmer, og kontingentinntektene tilsvarer rundt 20 prosent av totalen i IFJ.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS