Khan Farooq forteller at han som filmregissør grep sjansen da han ble med på turen til Sverige sammen med 18-åringen som ville tilslutte seg IS. Det gjorde han trolig også dagen etter da han skrev om pågripelsen av samme person. Foto: Margit Selsjord

Mandag sitter Khan Farooq i bilen som frakter en mulig IS-rekrutt til Sverige. Tirsdag skriver han om pågripelsen for Dagbladet

Mistenkte kriminell plan, men ville dokumentere noe unikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den 8. juni i år blir journalist og filmregissør Khan Farooq oppringt av islamisten Ubaydullah Hussain som ber ham møte på en bestemt adresse i Oslo for å få «være med på noe spennende». Farooq sier til Klassekampen at han føler seg presset til å være med.

Det ender med at han drar, dels av frykt for at noe kunne skje om han uteblir. Han skulle dokumentere det hele som fotograf for filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens produksjonsselskap Curry Film.

Hyppig kontakt med PST

Dagen etter skriver Farooq en artikkel for Dagbladet sammen med Harald S. Klungtveit om selve pågripelsen med tittelen «Norsk 18-åring pågrepet og terrorsiktet av PST». De to har intervjuet mannens forsvarer John Christian Elden og informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Farooq er på det tidspunkt frilanser i avisa.

Bernsen sier til Journalisten at han ikke husker hvem av de to journalistene som intervjuet ham til den aktuelle artikkelen.

– Men både jeg og flere andre i PST er blitt intervjuet av Farooq i denne konkrete saken. Han har hver gang oppgitt at han er journalist i Dagbladet og vi har hatt kontakt med ham gjentatte ganger.

Informasjonssjefen sier han ikke kan uttale seg om når Farooqs navn havnet på blokken til etterforskerne i PST, men allerede dagen etter pågripelsen – altså samme dag som Farooq skriver artikkelen i Dagbladet – gjennomfører sikkerhetstjenesten razzia hjemme hos filmskaper Rolfsen og beslaglegger materialet med opptakene fra blant annet den aktuelle bilturen. Det er lite som levner tvil om at Farooq på dette tidspunktet var i PSTs søkelys.

Farooq varslet redaksjonsledelsen

Til Journalisten.no sier Farooq at han ga Dagbladet beskjed om at han hadde vært med på bilturen til Sverige.

– De fikk beskjed dagen derpå. Etter det har Dagbladet og jeg hatt løpende kontakt om sakskomplekset.

På spørsmål om hvordan han reflekterer rundt å ha skrevet om en sak der han selv hadde deltatt på bilturen til Sverige, svarer han slik:

– Jeg har ikke skrevet saker om bilturen eller beslaget. Jeg ønsker ikke å kommentere saken utover det jeg har sagt. 

Mer ønsker ikke Farooq å kommentere utover at han i samråd med Dagbladet tidlig tok en beslutning om at han ikke skulle skrive om beslaget.

Likevel skriver journalisten først 11. juni om at 18-åringen er terrorsiktet. 1. juli intervjuer han en venn av siktede som uttaler: «Terrorsiktet ville hjelpe foreldreløse barn i Syria».

Farooq vil ikke svare på vårt spørsmål om han selv kan ha interesse av å viderebringe at 18-åringen ville drive humanitært arbeid, siden han selv risikerer å bli siktet for bistand. Han viser til sjefene sine for ytterligere kommentarer.

Les også: Farooq sier til Klassekampen at turen til Sverige kanskje var i grenseland og uklok.

Ukjente faktorer

I artikkelen fra 9. juni står det at: «Mannen skal ha hatt kontakt med kjente norske islamister i løpet av reiseforberedelsene, ifølge Dagbladets kilder.» Det er tidligere formidlet at Rolfsen og teamet har arbeidet med dokumentaren i et par år, noe som har innebåret aktiv kontakt med miljøet rundt Profetens Umma. 

Hvorvidt Klungtveit da han skrev artikkelen visste at Khan Farooq dagen før hadde sittet i bilen med den pågrepne som omtales, vet vi i skrivende stund ikke. Han skriver i en SMS at han har fått i beskjed om å henvise alle forespørsler til nyhetsredaktør Frode Hansen.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet. Foto: Martin Huseby Jensen

I underkant av en time før vi kontakter Klungtveit ringer vi nyhetsredaktør Hansen som gjør det klart at han sitter fast i møter gjennom hele dagen. Vi forteller ham at det gjelder Farooq og hans journalistiske virke sett i lys av hans beretning om bilturen med den 18 år gamle mannen til Sverige.

Hansen sier han må sjekke opp, men skyter inn at dette er da kjente opplysninger. Han gir Journalisten beskjed om å sende eventuelle spørsmål per epost. Disse ser du i boksen til høyre.

Litt senere kommer følgende svar per epost:

«Han er en av flere flinke tilkallingsvikarer vi har i Dagbladet. Vi har vært kjent med at han har bidratt i et dokumentarprosjekt. Vi har hatt et avklart forhold, og vi har hele veien blitt informert. Når det gjelder de detaljerte spørsmålene: Vi vurderer fortløpende detaljene i den journalistiske prosessen.»

Journalisten.no spør Hansen om ledelsen visste at Farooq dagen før han skrev den aktuelle artikkelen var med på turen til Sverige.

«Vi diskuterer fortløpende den journalistiske prosessen, og i dette tilfellet ble det gjort nødvendige avklaringer.»

– Men om dere visste: Er det ikke etisk trøblete å da la han skrive saken? spør vi.

Nyhetsredaktøren svarer: «Som sagt: Det ble gjort nødvendige avklaringer i den forbindelse.»

Mistenkte kriminell plan

Farooq forteller i begynnelsen av artikkelen i Klassekampen at han ikke visste hva som ville skje, men at 18-åringen som er siktet for forsøk på å tilslutte seg PST flere ganger sa under bilturen at han skulle drive med humanitært arbeid.

Til NRK i forrige uke sier han at han mistenkte at det kunne være noe kriminelt han skulle være med på. Men, sier han til begge publikasjoner, han benyttet muligheten til å kunne dokumentere noe unikt.

Powered by Labrador CMS