Melder overgang til ny utdanning

Sondre Mikal Knutsen og ni andre journalister har takket ja til det nye masterstudiet (MBA) i næringslivsjournalistikk ved Høgskolen i Bodø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Masteren, som er beregnet på etablerte journalister og redaksjonelle ledere, ble lansert i vår. Responsen har vært så god at planen blir realisert, forteller initiativtaker og førstelektor Fritz Leo Breivik ved Høgskolen i Bodø.

– Vi fikk 15 søkere og ti har så langt takket ja til tilbudet om plass. Dermed får vi satt i gang, og det er kjempeartig. Den første samlingen blir i slutten av august, sier Breivik.

Høgskolen har imidlertid kalkulert med 15 studieplasser og tar fortsatt imot søknader.

– Det er ikke sånn at vi skriker etter flere, vi er bekvemme med en gruppe på ti studenter. Men vi har plass til noen flere og tar gjerne imot etternølere.

Nyttig

En av de ti som har fått studieplass er Sondre Mikal Knutsen (32), sportsredaktør i Adresseavisen.

– Etter ti år i bransjen ønsker jeg faglig påfyll, og økonomi er et område det er stor bruk for uansett journalistisk sjanger. Det er alltid nyttig kunnskap, og for min egen del er det positivt å utvide kompetansen og få flere plattformer å stå på.

– Du regner med å få brukt kunnskapene du får i jobben som sportsredaktør?

– Ja, absolutt. Nettopp økonomien i idretten har vært et litt forsømt stoffområde, samtidig som vi har hatt en utvikling med mer penger og økt kommersialisering. Det er viktig at vi ikke bare er opptatt av tabeller, men også er i stand til å drive gravejournalistikk. Her er det mye å hente.

Sportsredaktøren har en hektisk hverdag, men med et samlingsbasert opplegg tror han det er mulig å være deltidsstudent.

– Men jeg må ha litt fri for å kunne kombinere dette med full jobb. Det blir ca. en uke i Bodø i måneden.

Redusert MBA

En MBA gir vanligvis 120 poeng. Studiet i Bodø er litt redusert og gir 90 poeng. Målet for studiet er at det skal gi grunnleggende innsikt i økonomi, næringsliv og journalistikk og sette journalister i stand til å praktisere næringslivsjournalistikk på høyt nivå. Undervisningen konsentreres om til sammen åtte samlinger i løpet av høst- og vårsemesteret, og studiet munner ut i at studentene skriver en masteroppgave.

BI er et alternativ

Også Handelshøyskolen BI tilbyr utdanning i journalistikk og økonomi, men ikke på masternivå. Dette tilbudet er for dem med journalistutdanning, eller annen fullført utdanning på minimum 180 studiepoeng. Det kreves også minst to års yrkeserfaring som journalist. Den uttalte målgruppa er journalister som vil styrke kompetansen på dette feltet, og som ikke har økonomi i sin grunnutdanning fra før.

Powered by Labrador CMS